VERSLAG: Rock Werchter 2016 - Zondag

Festivalinfo was aanwezig op Rock Werchter 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 68 foto's.

Naar het Rock Werchter 2016 - Zaterdag verslag
Bekijk de Rock Werchter 2016 - Zondag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Dag 4

De laatste dag van Werchter 2016, dat zeker een van de natste edities ooit is. Mogen we volgende keer weer gewoon zon, parkeren en kamperen alstublieft? Het lijkt vandaag mee te gaan vallen, want op een enkele bui na is het vrij zonnig en warm.
Zonnig en warm zou op papier ook James Bay kunnen zijn. Ware het niet dat hij niet echt zijn best doet om gezellig over te komen. Misschien is mainstage wel iets teveel van het goede? Het zijn allemaal te ingetogen liedjes voor zo’n groot podium en ook de ‘Proud Mary’ cover is niet top.

Wel op haar plek in The Barn is Lianne La Havas. Ze stond al vaker op Belgische festivals en lijkt iedere keer vrij moeiteloos te scoren. Je kunt niet anders dan een beetje verliefd op haar worden. Een dijk van een stem, lekker gitaarspel en een lust voor het oog. En dan is ze ook nog eens heel erg schattig. Het zit ook serieus goed met de muziek en ze palmt de tent moeiteloos in. Haar cover van Aretha Franklin’s ‘I Say A Little Prayer’ is weergaloos. Ze geniet zichtbaar van het optreden en de reactie van het publiek. Dat komt soms een beetje knullig over, maar met haar glimlach erbij vergeef je haar alles.

Zo ongeveer de tegenpool van La Havas staat twee minuten later als een dolle hond op de main. Iggy Pop is 69, maar dat heeft nog niemand hem verteld. Hij tourt met Josh Homme en Matt Helders, maar die krijgen we helaas niet te zien. De band is daardoor wat vlak en ongeïnspireerd. Dat is Iggy zelf zeker niet! Hij gunt ze nog geen 3 seconden rust tussen de nummers ”Play motherfuckers, play!” Zelf strompelt hij rap het podium op en af, schudt handjes en doet zijn gekke danspasjes. Onvermoeibaar en vermakelijk. Zijn adamskostuum begint alleen wel wat losjes te zitten.

The Last Shadow Puppets doen er nog een schepje bovenop. Alex Turner en Miles Kane versterken elkaar op vele manieren. In machomannetje zijn en gelukkig ook als muzikant. Ze bewijzen dat de typisch Britse retro sound kan knallen als een malle. Zelfs de strijkers die ze mee hebben worden er een beetje rock & roll van. Ze geven elkaar genoeg ruimte om individueel krachtpatserij te vertonen en kunnen samen tekeer gaan als een stel pubers. Dat is nog wel het leukste aan dit optreden. Ze zijn een beetje stout. ‘My Mistakes Were Made For You’ is het hoogtepunt en hoe kun je beter afsluiten dan met een David Bowie cover? De jongens gaan vanavond ongetwijfeld een Leuvens cafe op zijn kop zetten, compleet met vechtpartij.

And now for something completely different:Macklemore & Ryan Lewis. Twee blanke jongens uit Seattle brengen Hiphop, maatschappijkritiek en melige toestanden. Macklemore zegt in het begin een paar keer iets over de geweldigheid van live muziek, maar eh.. Ryan Lewis drukt gewoon voor ieder nummer op play en alle zang is niet live. Hmm.. Worden we in de zeik genomen? De combinatie van grappen en bloedserieus gepreek is een beetje schizofreen. Mack brabbelt iets over recente aanslagen, maar heeft daar na Orlando niets meer van meegekregen. Geeft niet want twee minuten later is hij verkleed als clownrocker en doet ie weer gek. Wat ze in ieder geval heel goed kunnen is retecommerciële top40 muziek maken. Moeiteloos in het gat dat Black Eyed Peas hebben laten vallen.

Als afsluiten kunnen we kiezen uit Skunk Anansie of Florence + The Machine. Het wordt de stevige rock van Skin en de hare. Ze is inmiddels diep in de veertig, maar nog steeds heel erg boos op de wereld. Het optreden klinkt dan ook furieus en nog het meest in haar tirade over de Brexit. De hits van vroeger hebben niets aan kracht ingeboet. ‘Twisted (Everyday Hurts)’ en ‘Weak As I Am’ klinken alsof ze gisteren in de hitlijsten stonden.
Toch nog een paar noten van Florence meepakken. Wat direct opvalt is haar rode doorzichtige Kate Bush jurk. Dat zal geen toeval zijn toch? Ik weet niet zeker of dit echt een slotact is van het Werchter kaliber, maar teleurstellen doen ze niet.

Daarmee zit de natste Werchter die ik heb meegemaakt er weer op. Na wat opstartproblemen viel het best mee om naar Leuven heen en weer te pendelen. Toch zit ik liever met mooi weer op de camping volgend jaar. Hulde aan de organisatie die de modderpoel elke dag weer wist terug te brengen in acceptabele staat. Nu hopen dat pukkelpop meer geluk heeft.

FOTOGRAFIE: Tineke Klamer  

123456
Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Aurora foto Rock Werchter 2016 - Zondag Bear's Den foto Rock Werchter 2016 - Zondag Bear's Den foto Rock Werchter 2016 - Zondag Bear's Den foto Rock Werchter 2016 - Zondag Bear's Den foto Rock Werchter 2016 - Zondag Bear's Den foto Rock Werchter 2016 - Zondag
 
123456
 
festival logo

METROPOLIS FESTIVAL 2016Jong en oud genoten op het zonovergoten Metropolis Festival in Rotterdam en...

festival logo

FESTIVAL DE BESCHAVING 2016 Ieder jaar stromen de Botanische Tuinen in Utrecht weer vol voor een van de...