VERSLAG: Pukkelpop 2007

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 14 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

123

Pukkelpop 2007, donderdag 16 augustus

Donderdag 16 augustus

De eerste dag van Pukkelpop is gevuld met grote namens als Iggy & The Stooges, Basement Jaxx, Kaiser Chiefs en Tiga en trekt ongeveer 40.000 bezoekers naar de Limburgse festivalweide.

Niet alleen Nederland kan de Eindhovense rock van Peter Pan Speedrock waarderen, ook in België slaat het trio aan. Hoewel de opvolger van ‘Spread Eagle’ pas over twee weken uitkomt pakt de band ook dit jaar veel festivals mee en zijn ze één van de eerste namen op het Pukkelpop festival. Natuurlijk krijgen we een voorproefje op dit nieuwe album en zijn het ook klassiekers die de set vullen. Ook krijgen we naast de vele eigen nummers ook hun variatie op een nummer van Johnny Cash en Motörhead. De groep blijkt om het jaar een uitnodiging te krijgen voor het Belgische festival en hopelijk zijn ze in 2009 nog steeds zo enthousiast en fanatiek als vandaag!

‘This is what you get when you start drinking at eleven in the morning’ verteld zangeres Marina Vello van Bonde do Rolê halverwege hun set. Een set die erg rommelig, geïmproviseerd en juist hierdoor grappig en spontaan is. Het trio was te slaperig om een setlist te maken en de nummers worden telkens verkeerd begonnen en aangekondigd, waardoor grappige ruzies ontstaan op het podium. Naast al het flauwe gepraat is de Braziliaanse funk groep op haar best wanneer alle drie de microfoon pakken en zich laten gaan op het podium, wat verder gaat dan je gewent bent. Zo proberen de twee jongens de panty van Vello telkens naar beneden te trekken wanneer ze zingt en duwen ze elkaar graag omver..
De Braziliaanse teksten die de band uitkraamt zijn voor velen niet te begrijpen, maar zijn ongetwijfeld niet erg diepgaand. Wat ook helemaal niet uitmaakt, de band staat voor één groot feest en is één van de klappers van Pukkelpop!

De vier heren van Editors doen ook dit jaar weer een uitgebreide festivaltour. Vorig jaar op Rock Werchter en Pinkpop, dit jaar op Lowlands en Pukkelpop. Dit terwijl je zou denken dat hun donkere muziek totaal niet zou overkomen op een groot openpodium. Wie dit dacht krijgt ongelijk en het viertal weet te overtuigen! Ze touren momenteel om hun tweede album ‘An End Has A Start’ te promoten, maar gelukkig is de Engelse groep ook het spelen van hun oude nummers nog niet zat. Ook ‘The Back Room’ is goed vertegenwoordigd in het optreden. Naast het wisselen tussen nieuw en oude wisselt Tom Smith ook regelmatig van piano naar gitaar. Hierdoor zakt het optreden geen moment in en blijven ze boeiend. Echter niet voor iedereen, het eerste vaak is namelijk gevuld met Fall Out Boy fans en de zanger kijkt tijdens het spelen tegen chagrijnige gezichten van jonge meisjes..

Was Jamie T niet dat knulletje met dat ene hitje met die apen? Je kunt bij deze ‘commerciële’ artiest van alles denken, maar dat hij op pukkelpop de club onveilig maakt - ondersteund door een zèèr goede band - dat had geen festivalganger durven dromen. Verbaasde, maar verassende gezichten kijken elkaar aan. Jamie T, gewapend in een spijkerjack en een rugzak, blaast iedereen omver. Hij heeft een dijk van een stem en laat horen dat zijn nummers veel meer te bieden hebben. Hij is veel meer dan een jonge jongen uit Londen die weet hoe hij wekenlang op MTV moet komen met zijn clips. Zo laat hij iedereen in de tent dansen, zo zomers en swingend is zijn muziek. Dit vooral door de herhalende hoge tonen die uit de synthesizer komen, laat dit tevens het geheim zijn waarom zijn muziek zo pakkend is. Jamie T laat zien dat hij een gerespecteerde artiest mag zijn en hij festivals onveilig kan maken.

Daar staat ze dan gekleed in een blauwe vintage jurk te stralen met haar twee bandgenoten. Jawel, we hebben het over zangeres Shara Worden van de band My Brightest Diamond. Vol energie geeft ze zich over en bezorgt ze iedereen in de benauwde tent kippenvel met haar belachelijke hoge stem, die door merg en been gaat. Hiermee zorgt ze ervoor dat alle blikken op haar gericht zijn. Wanneer dit niet het geval is, zijn deze gesloten en laten we ons dromerig meevoeren met de muziek. Hoewel de band haast lijkt te streven naar perfectie, blijkt er toch veel mis te zijn met het drumstel. Toch drumt Earl Harvin dapper door of er niets aan de hand is. Terwijl iemand van de crew regelmatig de bekken komt verstellen en verplaatsen. Wanneer dit helemaal geen effect heeft, zet hij hem vol irritatie vast met tape. Gelukkig heeft dit probleem verder geen invloed op de muziek. Het hele optreden lang krijgen we veel nummers te horen van hun debuut ‘Bring Me To The Workhorse’ en komen er opvallend weinig nummers van hun recente ‘Tear It Down’ voorbij, hoewel dit album dit jaar is uitgebracht. Toch maakt het het publiek niet uit wat Shara zingt en speelt. Zelfs haar eigen versie van het nummer ‘Tainted Love’ wordt met veel gejuich ontvangen. Waarin ze maarliefst zes maal de zin ‘I love you’ door de Chateau roept. Het publiek laat daarom ook bij het laatste nummer duidelijk horen ook van haar te houden. Waardoor de zangeres letterlijk een gat in de lucht springt van enthousiasme!

Er gaat geen jaar voorbij dat Soulfly niet aan het touren is, ook in 2007 zijn ze weer druk bezig en is Pukkelpop één van de plekken waar je de groep van Max Cavalera kunt zien spelen. De heren zijn op tour om hun komende album te promoten – welke later dit jaar zal uitkomen – en heeft hiermee een headline positie gewonnen! De ex-Sepultura zanger mag dan wel het enige originele lid zijn, maar ook de overige drie blijken veel podium ervaring te hebben. Deze leiden zowat de show en Cavalera staat iets meer op de achtergrond. Natuurlijk komen ook vandaag de twee Sepultura nummers aan bod, wat eigenlijk jammer is. De band is sterk genoeg geworden om het ook zonder deze te kunnen slagen.

Door wat geschuif in het programma is afsluiter Basement Jaxx niet meer tegelijk met Soulfly waardoor ze op veel extra publiek kunnen rekenen. Hoewel het slechts een duo is, hebben Simon Ratcliffe en Felix Buxton heel wat vrienden meegenomen heel wat vrienden meegenomen om hun dancemuziek waar te maken. De twee stevige dame Lisa Kekaula staat vandaag op de voorgrond en wisselt regelmatig van kleding en zangpartner. In het dikke uur wat de Engelse act mag spelen vervelen ze geen moment en krijgen we natuurlijk hits als "Romeo", "Jus 1 Kiss", "Where's Your Head At?" en "Oh My Gosh" voor onze kiezen. De perfecte afsluiter voor een geslaagde eerste dag!

123

FOTOGRAFIE:

12
 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007 foto Pukkelpop 2007
 
12
 
festival logo

MYSTERY LAND 2007Op het voormalig Floriade-terrein heeft dancefestival Mystery Land de...

festival logo

LOWLANDS 2007 De 15e editie van Lowlands is helaas ten einde. Drie lange dagen vol muziek,...