VERSLAG: Progpower Europe 2007

Festivalinfo was aanwezig op Progpower Europe 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 26 foto's.

VERSLAG:

12

Progpower Europe 2007, zaterdag 6 oktober

Zaterdag 6 oktober

De in het wit gestoken ‘psychiatrische patienten’ van Non-Divine zijn een stevige opener. Metal en rock voeren de boventoon. Het concept van hun album ‘Asylum 45’, de emoties van de patiënten, komt niet helemaal uit de verf. Wel is de toon gezet voor het vervolg van het festival met als laatste nummer een goede cover van Sepultura.

De Belgische zes mans formatie Oceans of Sadness levert vervolgens compacte metal af. De mengelmoes van stijlen is niet echt progmetal. De energieke zang leidt af en toe tot een one man show. Degelijk werk van de mannen uit Dessel (4x op Graspop!).

De Italiaanse groep DGM kent sinds eind 1994 vele wisselingen in de bezetting. Dit is enigszins te horen tijdens de show. De toch wel fraaie stem van de zanger past niet geheel bij de muziek. Soms gaat hij ten onder in het geweld. De laatste aanwinst van de groep, de gitarist, is van een behoorlijk formaat. Het ambitieniveau wordt niet helemaal gehaald. Toch is er sprake van degelijke metal en rock.

Na de pauze is het de beurt aan Nahema uit Spanje. In de melodieuze zang- en gitaarlijnen is een vleugje Opeth te bespeuren. De lange zanger varieert tussen zang en grunts. Het degelijke geluid heeft nog het meeste weg van emo-core. Een lekkere opener voor het tweede deel van de dag.

De Israelische groep Orphaned Land is wel een verassing te noemen. In hun eigen land zijn ze sterren. Met hun lekker in het gehoor liggende gitaarrock zijn ze de eerste band die het publiek echt in beweging krijgt. Verfrissend is het te horen dat de heren hun Midden Oosten roots niet vergeten. Oosterse klanken worden soepel verwerkt in de op metal gebaseerde sound. De vocalen zijn afwisselend met af en toe een grunt (met een gastzanger). Hun album ‘Mabool’ zorgt al voor internationale erkenning. Zeer de moeite waard!

De afsluiter van de eerste dag is de vijf mans formatie Alchemist uit Australie. De harde gitaarrock wordt ondersteund door elektronische geluiden en een ritmebox. Grunts worden afgewisseld met een hoge stem. Is dit Australische metal? Een snoeihard en passend einde van de zaterdag.

12

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

123
Non Divine foto Progpower Europe 2007 Non Divine foto Progpower Europe 2007 Oceans of Sadness foto Progpower Europe 2007 Oceans of Sadness foto Progpower Europe 2007 DGM foto Progpower Europe 2007 DGM foto Progpower Europe 2007 Nahemah foto Progpower Europe 2007 Nahemah foto Progpower Europe 2007 Orphaned Land foto Progpower Europe 2007 Orphaned Land foto Progpower Europe 2007 Alchemist foto Progpower Europe 2007 Alchemist foto Progpower Europe 2007
 
123
 
festival logo

ICELAND AIRWAVES FESTIVAL 2007Roskilde is in Denemarken, Sziget in Hongarije en Rock Am Ring in Duitsland;...

festival logo

ZXZW 2007 Elk jaar staat Tilburg acht dagen in het teken van het ZXZW festival. Michel...