VERSLAG: Iceland Airwaves Festival 2007

Festivalinfo was aanwezig op Iceland Airwaves Festival 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 24 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

12345

Undirbúningur / Voorbereiding

Wie bij een eiland denkt aan een zandheuveltje met een palmboom zit bij IJsland op de verkeerde gedachte. Het land is ongeveer drie keer zo groot als Nederland (denk aan Bulgarije) en heeft minder dan de helft qua inwoners vergeleken met Amsterdam (743.027, red.). Op het vulkaaneiland is het dan ook erg rustig, behalve in de derde week van oktober. Dan vindt er jaarlijks in hoofdstad Reykjavík het Iceland Airwaves festival plaats, van woensdag tot en met zondag richt de zuidwestkust van IJsland zich op nieuwe muziek - IJslands maar ook internationaal.

Ooit begonnen in 1999 in een hangaar op Reykjavík Airport, nu een festival waar honderden muziekliefhebbers de wereld voor afreizen - ruim drie uur vliegen vanaf Amsterdam. IJsland heeft slechts twee vliegvelden en alle festivalgangers van Iceland Airwaves pik je er zo uit op luchthaven Keflavik - ongeveer 50 km ten zuidwesten van Reykjavik. Vanaf dit schiereiland reizen de bezoekers door naar een warm hotel in de hoofdstad om vanaf daar verder te operen. Gelukkig hebben we het hier over een binnenfestival op verschillende locaties, wat voor veel locaties tevens een afscheidsfeest is in verband met de komende winterstop. In de winter gaan namelijk veel horeca dicht en raken wegen besneeuwd. Dit terwijl het klimaat in IJsland stukken milder is dan dat de naam doet vermoeden. Zelfs in de winter vriest het in de hoofdstad gemiddeld niet meer dan drie graden. Global warming treft helaas ook het nieuwste land ter wereld.

Bands als The Bravery, Fatboy Slim, Keane, Klaxons, Kaiser Chiefs en locale helden als Sigur Rós, The Sugarcubes en Cynic Guru stonden er reeds en ook dit jaar heeft het een indrukwekkende line-up. Het is dan ook niet raar dat het de ondertitel "the hippest long weekend on the annual music-festival calendar" heeft gekregen door het muziektijdschrift Rolling Stone.

Undirbúningur / Voorbereiding


Normaal gesproken pak je de avond van te voren een koffer, tent en slaapzak van zolder en ben je klaar. Voor dit festival moet je echter heel wat meer stappen ondernemen. Zo is het festivalkaartje niet te koop bij Ticketservice en moet je deze bestellen via de website. Wanneer dit gedaan is kun je de vlucht boeken en vervolgens opzoek gaan naar een hotel. Dit alles kun je gelukkig ook te samen kopen via een Nederlands contactpunt, erg goed geregeld.

Hoewel de euro vijf jaar geleden werd ingevoerd in twaalf Europese landen, doet IJsland niet mee. Wegen de wens voor een eigen visserijpolitiek heeft IJsland geen belangstelling voor lidmaatschap aan de Europese Unie. Dit resulteert in buitenlands geld (IJslandse kroon) aanvragen bij de bank en het vier werkdagen later ophalen. Hoewel het bedrag wat je ontvangt enorm zal klinken is het meer de koers die opvallend is; 1 EUR = ISK 84,18. Na Japan is IJsland het duurste land ter wereld en dit is helaas overal aan te merken. Alles kost geld en veel ook, een biertje gaat weg voor maarliefst zes euro.

In IJsland spreken de meeste mensen gelukkig goed Engels, maar kennis van de Scandinavischetaal wordt vaak erg gerespecteerd en het is dan ook leuk om een paar woorden IJslands (Islenska) te kunnen. Dus een woordenboek is dan ook handig om van te voren aan te schaffen.
Niet alleen de geldeenheid en taal is anders, ook de tijdzone; het vulkaaneiland houdt zich het gehele jaar door aan de GMT (Greenwich Mean Time). In de winter is het hierdoor één uur en in de zomer twee uur vroeger dan in Nederland.

12345

FOTOGRAFIE: Marcel Kamphuis  

12
 foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007  foto Iceland Airwaves Festival 2007 Bloc Party foto Iceland Airwaves Festival 2007 Bloc Party foto Iceland Airwaves Festival 2007 Bonde Do Role foto Iceland Airwaves Festival 2007 Bonde Do Role foto Iceland Airwaves Festival 2007
 
12
 
festival logo

METAL FEMALE VOICES FEST 2007Een jaarlijks georganiseerd festival voor metalbands met vrouwelijke een...

festival logo

PROGPOWER EUROPE 2007