VERSLAG: Best Kept Secret 2017 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Best Kept Secret 2017 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 51 foto's.

Naar het Best Kept Secret 2017 - Vrijdag verslag
Naar het Best Kept Secret 2017 - Zondag verslag
Bekijk de Best Kept Secret 2017 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Francis Pronk  

Best Kept Secret 2017 - Zaterdag

Op dag twee van Best Kept Secret is het een stuk drukker dan op de vrijdag. Vandaag staan acts als Whitney, Thomas Azier en Arcade Fire op het programma.

Vandaag staan er veel female-fronted acts op het programma van Stage FIVE, zoals The Courtneys, Honeyblood en Mitski.

Mitski Miyawaki is een 26-jarige zangeres en bassiste uit New York. De Aziatische/Amerikaanse wordt ondersteund door gitarist Patrick Hyland en drummer Casey Jordan Weissbuch. Deze setup werkt perfect en het trio speelt erg strak.

De liedjes zijn van melancholische aard en de vocalen zijn live net zo krachtig als op de plaat.
De nederige houding en strenge blik lijken aan te geven dat Mitski ongeïnteresseerd overkomt, maar vergeet niet dat ze hele persoonlijke dingen met het publiek deelt. Haar teksten zijn namelijk zeer kwetsbaar en intiem.

Mitski levert nummers van haar debuutalbum ‘Bury Me At Makeout Creek’ uit 2014 en haar opvolgende doorbraakalbum ‘Puberty 2’, zoals: ‘Don't Smoke’, ’I Bet On Losing Dogs’ ‘Townie’, ‘Drunk Walk Home’ en ‘Happy’. Bij ‘Drunk Walk Home’ hoor je een emotionele klank in haar stem, wat doet denken aan de vocalen van Dolores O’Riordan van The Cranberries. Tot nu toe hebben we alleen de zachte stem van Mitski gehoord, maar bij dit nummer schreeuwt ze: ““Fuck you and your money. I’m tired of your money!”.

Single ‘Your Best American Girl’ is de grootste crowdpleaser van vanavond. Na ‘Happy’ ruilt ze haar bas in voor een elektrische gitaar om ‘My Body's Made Of Crushed Little Stars’ in haar eentje te vertolken. Daarna volgt ‘Class Of 2013’.

Mitski ’s fragiele liedjes zou je eerder in een sfeervolle, donkere zaal verwachten, maar toch hangt de hartstochtelijke menigte elk nummer aan haar lippen.


Na Mitski is het de beurt aan The Wytches uit Brighton. Na een mellotron intro is het tijd om een stevig portie psychedelische rock te serveren. Vorig jaar september bracht de band haar tweede album 'All Your Happy Life' uit.

Aangedreven door basriffs die doen denken aan het werk van Misfits in het Danzig tijdperk (leuk feitje: de bassist draagt een t-shirt van deze band) levert The Wytches kwaliteit. De vergelijking met Black Sabbath is snel gemaakt. Zanger Kristian Bell zingt nonchalant en maakt gebruik van vele effecten op zijn stem. Gezien de intensiteit van het optreden blijft de menigte enthousiast en aandachtig luisteren. Het publiek is bewegelijk, maar tot op zekere hoogte. Want waar blijven de crowdsurfers?

The Wytches levert een uur lang non-stop entertainment: een donkere, maar volstrekt verfrissende liveshow. Toch ontbreekt helaas ‘Digsaw’ in de set.


Op het hoofdpodium sluiten de Canadese indierockers van Arcade Fire de tweede dag van Best Kept Secret af. In 2014 was de groep op Pinkpop, tijdens de beruchte storm, voor het laatst in Nederland.

Al ruim van tevoren staat het voorvak vol en ontstaat er een bijzondere sfeer. Op de schermen is de naam van het vijfde album ‘Everything Now’ te lezen, dat eind juli verschijnt. en alle leden dragen kleding met het logo van dit album. Arcade Fire trapt af met ‘Wake Up’. Het is niet nodig om op te warmen, want de menigte is direct energiek.

Hits als ‘No Cars Go’, ‘Neon Bible’, ‘The Suburbs’, ‘Neighborhood #1 (Tunnels)’ en ‘Reflektor’ zijn enkele van de vele hoogtepunten. De nummers gaan naadloos in elkaar over. Op een gegeven moment vraagt zanger Win Butler de menigte het terrein te verlichten met behulp van mobiele telefoons, wat resulteert in een prachtig en sfeervol uitzicht.

Nieuwe nummers ‘Signs Of Life’ en ‘Creature Comfort’ beleven hun Nederlandse primeur. Het indrukwekkende Arcade Fire bouwt een feestje en dat zonder gimmick. Het is een zeer sterke liveband, die behalve de gebruikelijke instrumenten, ook durft te experimenteren met instrumenten als de viool en accordeon.

De groep, waarvan de steeds veranderende line-up bestaat uit o.a. echtpaar Win Butler en Regine Chassagne, is vanavond op zijn best. Het spektakel is van wereldklasse. De band heeft weinig tijd om te praten, maar desondanks heeft Arcade Fire een intense connectie met de fans. Een van de meest geliefde nummers, ‘Rebellion (Lies)’, wordt bewaard voor het laatst. Vooraan staat een fan uit Peru die een handgeschreven bord in de lucht houdt met: “Please come to Peru”. Arcade Fire heeft er blijkbaar nog nooit gespeeld, maar Win Butler verzekert de jongen dat zijn wens in vervulling zal gaan.

Na ongeveer een minuut na afloop, keert de band terug met ‘Intervention’. Arcade Fire levert meer dan een set: ze leveren een show.

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok  

12345
Kim Janssen foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Kim Janssen foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Kim Janssen foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Kim Janssen foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Kim Janssen foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag The Amazons foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag The Amazons foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag The Amazons foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag The Amazons foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag The Amazons foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Circa Waves foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag Circa Waves foto Best Kept Secret 2017 - Zaterdag
 
12345
 
festival logo

BEST KEPT SECRET 2017 - ZONDAGDag drie staat in het teken van Radiohead, maar daarnaast is er nog veel...

Best Kept Secret Festival

BEST KEPT SECRET 2017 - VRIJDAG Dag 1 van Best Kept Secret zit er alweer op. Natuurlijk waren wij erbij om...