VERSLAG: Pukkelpop 2017 - Donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2017 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 80 foto's.

Naar het Pukkelpop 2017 - Vrijdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2017 - Donderdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Welcome home

Naast de ingang van het terrein staat een enorme ronddraaiende uitkijktoren. Welcome home! begroet de mast ons van grote afstand.

De line-up voor de 2017 editie van Pukkelpop ziet er wat minder spannend uit dan we gewend zijn. Waar het festival zich altijd wist te onderscheiden met net iets grotere namen dan Lowlands is het nu zelfs magerder. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een mooi feest gaat worden!

De indeling van het terrein is opnieuw veranderd. The Shelter, waar de rock en punkmuziek zich altijd thuis voelden, is opgeheven en nergens door vervangen. Rockbands spelen nu verdeeld over de Marquee, de Lift en de Club tenten. Pukkelpop neemt daarmee afscheid van een groep wat oudere rockers die het hele weekend rond The Shelter hingen. Dat werden er al steeds minder, dus het lijkt een logische stap. Het Food Wood is daarmee weer een stuk groter geworden. Met het eten zit het dan ook helemaal snor. Nu alleen hopen dat we het droog houden.

We beginnen rustig met Blackwave. Een funk, jazz, hiphop act die weinig toevoegt aan het genre. Het is te mellow om een festival mee te beginnen en daardoor behoorlijk saai. Een van de heren heeft om de boel wat op te leuken een klassieke outfit van Rick Astley aangeschaft. Het is niet genoeg om de vermoeidheid van onze barbecue gisteravond te doorbreken.

Dat moet een koud kunstje zijn voor Donnie. Donnie vertegenwoordigd de wat jongere jeugd uit het arsenaal van Bas Bron. Dat hoor je natuurlijk meteen. Het klinkt als de jeugd van tegenwoordig en heeft dezelfde Amsterdamse humor. Lekker plat met haperende live gitaar en suffe videobeelden. We doen gezellig mee met de tuinslang.

In mijn herinnering stond Enter Shikari garant voor een stevige bak herrie met hier end daar een verdwaalde melodie. Hoe anders is dat vandaag! De band gaat ineens keurig gekleed in pak en speelt weinig overtuigende poprock. Het is een raadsel waarom deze band uit The Shelter op de Main Stage terecht is gekomen.

De Marquee verandert in de speeltuin van Youngr. De zoon van Kid Creole, je weet wel, van ‘Annie I’m Not Your Daddy’ is totaal hyper. Hij bevindt zich tussen drums en andere instrumenten en gaat als een malle tekeer op zo’n beetje alles tegelijk. Hij ziet er ook nog eens uit als een jonge George Michael. Muzikaal stelt het verder weinig voor. Hij speelt mee met bekende hits van bijvoorbeeld The Temper Trap en doet wat eigen deuntjes.

Cypress Hill heeft gelukkig genoeg medicijnen bij zich om Youngr tot rust te laten komen backstage. De mannen zijn zichtbaar meerdere dagjes ouder, maar klinken nog prima en blowen er vrolijk op los. Sinds 1991 staat er op hun spandoek. 1991! Toen waren de meeste mensen om me heen nog niet geboren.

Robert Hood is ook geen jonge god meer. Hij is wel helemaal hot onder de techno-hipsters in Amsterdam. Hij wordt aangekondigd als Live performance, maar daar is weinig van te merken. Zijn techno is afwisselend en altijd met een soulvol karakter. Het wordt nooit een monotone brei en dat houdt het ook zonder pillen lekker dansbaar.

Solange is me vooraf door velen getipt als een optreden om niet te missen. Ik moet toegeven dat ik anders waarschijnlijk niet was gaan luisteren. Maar wow, wat een stem heeft zij! Het is Beyonce zonder de irritante trucjes. Telkens als de achtergrondzangeressen invallen krijg ik kippenvel. De begeleiding is sober en terughoudend zodat Solange kan stralen. Zo groot als haar zus zal ze met deze muziek nooit worden, maar haar muziek is stukken interessanter.

Hoog tijd om stevig te rocken met Ty Segall. Dat levert hij met volle overtuiging. Lekkere dikke stonerrockriffs, maar dan veel energieker. Hij houdt zichzelf kwa zang moeilijk bij af en toe. Dat maakt hij goed met schurend gitaar en orgelgeweld. Een heerlijk potje rocken.

Editors overtuigt vervolgens met gemak op de mainstage. De band krijgt een steeds geliktere show, die zelfs aan de stadionpop van Coldplay doet denken. Als er ook nog vuurwerk afgaat al helemaal. Het voelt aan als de afsluiter van de dag, maar Pukkelpop heeft nog een act geprogrammeerd.
De ingehouden liedjes van The XX op mainstage vereisen volle aandacht, maar dat is moeilijk op dit tijdstip. De fans genieten, terwijl anderen al in slaap vallen. De feestgangers zoeken hun heil in het dancegedeelte.
Dat doen wij ook. Het was een mooie dag!

FOTOGRAFIE: Tineke Klamer  

1234567
Enter Shikari foto Pukkelpop 2017 - Donderdag Enter Shikari foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag Enter Shikari foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2017 - Donderdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2017 - Donderdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag  foto Pukkelpop 2017 - Donderdag
 
1234567
 
festival logo

PUKKELPOP 2017 - VRIJDAGDe foto's liegen er niet om, Pukkelpop 2017 is een heerlijk feest met veel...

Into The Grave 2017 logo

INTO THE GRAVE 2017 - ZATERDAG Met Arch Enemy en Amon Amarth op de affiche was de zaterdag UITVERKOCHT!...