VERSLAG: Lowlands 2017 - Zondag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2017 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 110 foto's.

Naar het Lowlands 2017 - Zaterdag verslag
Bekijk de Lowlands 2017 - Zondag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

Lowlands 2017 - Zondag

De 25e editie van Lowlands heeft helaas geen geluk met het weer. Toch is het festival dit jaar weer stevig uitverkocht en verzamelen muziekliefhebbers zich om een weekend los te gaan op een ietwat vreemd geprogrammeerde line-up. Lowlands 2017, let’s go!

Die laatste dag komt toch altijd te vroeg. Te vroeg wordt het licht in de tent (of beter, je bent gaan slapen toen de zon opkwam), te vroeg gaat het terrein alweer open en te vroeg is het alweer bijna voorbij. Na een nacht met een propvolle Bravo en acts als Nina Kraviz ontwaakt Lowlands langzaam voor nog een laatste dag in Lowlands Paradise.

De Alpha is schrikbarend leeg als we aankomen. Synthpop zangeres Halsey staat gepland voor de grootste tent van Lowlands maar een kwartier voor aanvang lijkt het erop dat de Amerikaanse niet genoeg mensen naar de Alpha kan trekken. De voorste rijen zijn vooral gereserveerd voor jonge meiden maar zelfs wij hebben meters ruimte in het voorste vak aan de linkerkant. Dansen zullen we dus!

Eerlijk is eerlijk, de bloedmooie vrouw heeft een gouden strot. Live is ze niet te onderscheiden van de studio opnames en zelfs als ze springt en rondrent over het podium blijft de zang loepzuiver en helder. Ook het podium ziet er mooi uit met de versierde verhoging waar de begeleidingsband op staat. Maar de muziek werkt voor geen meter in de grote tent en een voor een verliest men interesse. Teveel tent voor een te zwakke set.

Er zijn echter ook perfecte tenten en perfecte acts die elkaar naadloos aanvullen. Zo ook First Aid Kit in de ouderwetse Heineken tent. De Zweedse zussen winden het publiek moeiteloos om hun vingers met hun countrypop. Geen hippe effecten, geen trucs; gewoon die prachtige samenzang en een goede band. Met de nieuwe single ‘You Are The Problem Here’ brengen de zussen een maatschappelijk randje aan het optreden, geschreven als een protest tegen daders van seksueel misbruik. Sterke vrouwen die met zachte, melancholisch country de wereld veroveren. Beter wordt het bijna niet.

Wat zouden we de set van Flume toch net zo leuk willen vinden als het optreden van First Aid Kit. Vol goede moed bestormen we het vak voor het podium, met diehard fans, om de volle ervaring te hebben. Maar de voeten doen pijn en elke stap die gezet wordt op de moeizame set van Flume is het eigenlijk niet waard. Waarom willen we het graag leuk vinden? Omdat de Australische producer zo ontzettend sympathiek overkomt. Met een grote lach lijkt hij te genieten van het Lowlands publiek, stapt hij een keer uit zijn booth om mee te springen en na elke twee nummers benadrukt hij hoe tof hij het wel niet vindt. Vinden wij hetzelfde? Nee, helaas niet.

Voor de laatste act, headliner Mumford & Sons, blijven we ook in het voorste vak hangen. Na de banjo gedumpt te hebben op het laatste album is het afwachten hoe de Londense band de overvolle Alpha meekrijgt in het nieuwe geluid. Vanaf het eerste moment lijkt Lowlands echter te vallen voor Marcus Mumford en zijn mannen. Het grootse geluid waar de band naartoe is gegroeid werkt prima in de Alpha en lijkt het publiek ver buiten de tent te bereiken. Maar zodra megahit ‘Little Lion Man’ wordt ingezet en de confettikanonnen afgaan is het duidelijk dat precies dat folk geluid het beste werkt voor de act. Het publiek barst los en de band laat deze energie niet meer los.

Het enthousiasme van frontman Marcus Mumford werkt aanstekelijk. Het podium kent geen grenzen vanavond als hij van links naar rechts rent en zelfs diep de Alpha in loopt om zoveel mogelijk publiek te bereiken. De band lijkt er net zoveel van te genieten als het publiek, wat het optreden alleen maar toffer maakt. Er zijn dan ook zoveel hoogtepunten. Duizenden lichtjes die de lucht in gaan tijdens ‘Believe’, de magische stemmen van First Aid Kit die ‘Awake’ meezingen en natuurlijk het ultieme meezing-moment tijdens ‘I Will Wait’.

We kunnen pleiten dat Mumford & Sons een fout maakten de banjo in de wilgen te hangen voor de nieuwe plaat. De oude hits doen het ook beter dan het nieuwe werk. De show is echter van begint tot eind een feest. Het publiek heeft het ultieme emotionele afscheid, van knuffels uitdelen tot springen met je vrienden, zoals je een festival graag afsluit. Tot volgend jaar Lowlands!

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

12345678910
 foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag  foto Lowlands 2017 - Zondag Future Islands foto Lowlands 2017 - Zondag Future Islands foto Lowlands 2017 - Zondag Future Islands foto Lowlands 2017 - Zondag Future Islands foto Lowlands 2017 - Zondag
 
12345678910
 
festival logo

ZOMERPARKFEEST 2017 - ZONDAGVenlo sluit de zomer af met het Zomerparkfeest. Festivalinfo pakte de zondag...

Lowlands

LOWLANDS 2017 - ZATERDAG Twee nachten gehad, twee koude nachten te gaan. Lowlands, we warmen ons op...