VERSLAG: Lowlands 2017 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2017 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 112 foto's.

Naar het Lowlands 2017 - Vrijdag verslag
Naar het Lowlands 2017 - Zondag verslag
Bekijk de Lowlands 2017 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

Lowlands 2017 - Zaterdag

De 25e editie van Lowlands heeft helaas geen geluk met het weer. Toch is het festival dit jaar weer stevig uitverkocht en verzamelen muziekliefhebbers zich om een weekend los te gaan op een ietwat vreemd geprogrammeerde line-up. Lowlands 2017, let’s go!

Als we over de campings lopen zijn de katers van twee nachten feesten niet te missen op de gezichten van festivalbezoekers. Nadat het campingterrein donderdag al om 9 uur open ging is de donderdag een volledige feestdag geworden. Wat doe je immers als je tent op 12 uur ’s middags staat? Juist, een biertje open trekken! Deze Lowlands zaterdag voelt dan ook stiekem als een brakke zondag. Maar met nog twee koude nachten voor de boeg maken we ons weer op voor een dag vol muziek om warm van te worden.

We struinen wat later op de dag naar het festivalterrein waar de zaterdag begint met The Shins. De Amerikaanse band geeft het publiek precies wat het wil; a trip down memory lane. Met een nieuwe plaat die dit jaar uitkwam is er echter genoeg nieuw materiaal om er geen karaokeshow te maken. Het mooie aan The Shins is de enthousiasme die er vanaf spat tijdens het optreden. De band is net zo blij om hier te zijn als het publiek. Een vrolijke boel dus daar in de Heineken. Toch lijkt frontman James Mercer niet meer de kracht in zijn stem te hebben die hij vroeger had. Uithalen haalt hij net niet maar dat lijkt het publiek hem te vergeven terwijl hij over het podium rent.

Er lijken dit jaar meerdere problemen en frustraties te zijn rondom de programmering van het festival. Dit zal zondag blijken in de bijna lege Alpha tijdens Halsey en dit blijkt vandaag bij de over-, maar dan ook overvolle Bravo waar mensen staan te wachten op London Grammar. De tent barst uit zijn voegen en mensen nemen maar genoegen met een plekje in het gras. Maar dan begint zangeres Hannah Reid te zingen. Het wordt een gevecht om bij een van de beste shows van Lowlands 2017 te zijn.

Qua sfeer is de Bravo tent perfect voor de Britse band. In de donkere zaal komen de sterke visuals en lichtbalken prachtig uit tegenover de filmische muziek. Zelfs achterin de zaal lijkt het publiek gegrepen te worden door de bijna elektrische sfeer. Er zijn dan ook kippenvelmomenten genoeg. Een perfecte uitvoering van ‘Rooting For You’ is ronduit magisch te noemen, om over een volledige mee zingende Bravo tijdens ‘Can’t Be Wrong’ nog maar niet te spreken. Na heel wat shows te hebben geannuleerd door stemproblemen maakt London Grammar dat met dit optreden meer dan goed. Wij voorspellen een run op de kaartjes voor de show van 23 november in AFAS Live.

Na deze extase blijven we plakken in de Bravo voor Lowlands favoriet Elbow. De band met frontman Guy Garvey kan eigenlijk weinig fout doen, zo blijkt ook dit jaar weer. De band pakt het publiek moeiteloos in met hun enthousiasme, perfecte spel en die loepzuivere stem van Garvey. Niks om aan te merken, door naar de Alpha!

Ook de afsluiter van vandaag is geen onbekende voor Lowlands. Editors zijn meerdere malen op het festival geweest en beloven dik uit te pakken voor vanavond. Dat blijkt al meteen tijdens de eerste nummers. Vuur, confetti, vuurwerk; niks is te gek om van de al goede set een volledig spektakel te maken. Je kunt je afvragen of een band als Editors dit wel nodig heeft. Frontman Tom Smith pakt het publiek in met zijn guitige glimlach en herkenbare moves en hits als ‘A Ton Of Love’ zet de Alpha volledig op zijn kop. Maar waar je ook kijkt, achter, naast en voorin de Alpha heeft het publiek de tijd van zijn leven. Terwijl een wolkbreuk losbarst boven Lowlands danst het festival met als groot middelpunt de dynamische rock van Editors. Bekend maar weer een niet te missen hoogtepunt van het festival.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso   Anne-Marie Kok  

12345678910
Ronnie Flex foto Lowlands 2017 - Zaterdag Ronnie Flex foto Lowlands 2017 - Zaterdag Ronnie Flex foto Lowlands 2017 - Zaterdag Ronnie Flex foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag  foto Lowlands 2017 - Zaterdag
 
12345678910
 
festival logo

LOWLANDS 2017 - ZONDAGDe 25e verjaardag van Lowlands zit er alweer bijna op! Nog een laatste dag...

Lowlands

LOWLANDS 2017 - VRIJDAG De eerste dag van Lowlands 2017 gaat gepaard met regen en fijne muziek. Hoe...