VERSLAG: Le Guess Who? 2017 - Zaterdag & Zondag

Naar het Le Guess Who? 2017 - Donderdag verslag

VERSLAG: Jochem Boom  

12

Le Guess Who? Zaterdag & Zondag

Na de topdrukte en topshows op zaterdag, voelt de laatste dag van Le Guess Who? als mooi meegenomen. We hebben geen last meer van keuzestress en we hoeven niet meer te rennen om niets te missen. Sevdaliza maakte een van de beste Nederlandse platen van het jaar en pakt groots uit. Niet door meteen alles uit de kast te trekken, maar door langzaam nieuwe elementen te introduceren. Bij start staat de zangeres en haar stem in de schijnwerpers, slechts begeleidt door een dreunende bas. Dat ze meer dan een zangeres is blijkt als daarna een danser wordt geïntroduceerd die de verhalen achter de songs uitbeeldt. De muziek wordt verder uitgediept door het Red Limo String Quartet. De prachtige soulstem van Sevdaliza is al van ongekend niveau, maar de show tilt het geheel naar een hoger niveau.

De Pandora, waar Sevdaliza speelt, kende op zaterdag ook al een vroeg hoogtepunt. Het excentrieke hiphop-duo Shabazz Palaces breekt de tent af met een zeer energieke liveshow. De beats worden ondersteunt door live percussie en de ondersteunende projecties maken het geheel nog krachtiger. Een jam licht de muzikaliteit extra uit.

Het absolute hoogtepunt is zaterdag op naam te schrijven van James Holden & The Animal Spirits. Holden zit omringt door percussionist, blazers en drummer in kleermakerszit achter zijn apparatuur. In de basis horen we nog steeds de flarden van Holden als dj. Iedere song begint met een hypnotiserend ritme of een melodie uit de synthesizer, waarna de drummer daarop voort- en uitbouwt. De blazers zorgen soms voor een zacht tapijt of juist voor een uitbarsting waarvan je even uit je trance wakker schrikt. Met enkel een paar paarse spots en een constant vervormende projectie van het hoofd van Holden via zijn webcam, is dat eigenlijk de enige manier waarop je dit zou moeten ervaren. 

Jazz drukt dit jaar een duidelijke stempel op het programma. Shabaka & The Ancestors is een samenwerking tussen de jonge saxofonist Shabaka Hutchins en het Afrikaanse The Ancestor onder leiding van trompettist Mandla Mlangeni. De band laat het duo los in een speeltuin van stuwende Afrikaanse ritmes. Ze meanderen mee met de stroming of nemen alle ruimte om te ontregelen. De jonge band moet het met een halfvolle Ronda doen, maar legende Sanders wordt een dag eerder als een koning onthaalt in een uitpuilende grote zaal. Helaas heeft de eind zeventiger niet meer het uithoudingsvermogen om een heel optreden op de buhne te staan. Schuivelend beweegt hij zich voort tussen zijn stoel en het voetlicht. De momenten dat hij er staat straalt hij en blaast hij intens mooie en zachte melodieën. 

Zowel Sanders als Hutchins zijn schatplichtig aan het pionierwerk van de in de 1993 overleden componist Sun Ra. Met Sun Ra Arkestra leeft zijn muzikale vrijheid en filosofie echter voort. De achtkoppige band speelt opzwepende freejazz zonder in al te veel gefreak te eindigen. De vrije improvisatie van de blazers drijft op een bed van hypnotiserende en dynamische ritmes. Voeg daar een vleugje soul en gospel aan toe en je hebt een vat vol energie.

12
 
festival logo

NIGHT OF THE PROMS ROTTERDAMNight of the Proms streek weer neer in Rotterdam en Festivalinfo was erbij!...

Le Guess Who? 2017 logo

LE GUESS WHO? 2017 - DONDERDAG We zijn op het avontuurlijke Le Guess Who? en doen dagelijks verslag vanuit...