VERSLAG: Le Guess Who? 2017 - Donderdag

Naar het Le Guess Who? 2017 - Zaterdag & Zondag verslag

VERSLAG: Jochem Boom  

Le Guess Who? 2017 - Donderdag

Le Guess Who? zet de toon in de Domkerk met het Bulgaarse koor Le Mystère des Voix Bulgares. Het enthousiasme van de gemiddelde bezoeker toont zich ook al vroeg, want ruim een halfuur vantevoren zit de kerk al stampvol. In het zenuwcentrum van het festival, TivoliVredenburg, opent de avond ook met een bijzondere prediker. Mark Kozelek van Sun Kil Moon schrijft zulke atypische liedjes dat het meer op voordrachten dan op songs met kop en staart lijken. Hij beschrijft in detail het alledaagse, maar schopt ook aardig tegen alles wat we er met de wereld mis is. Met daarbij de ontnuchterend de boodschap, we don't give a shit.

Kozelek is op het podium iemand met autoriteit. Zijn band luistert naar zijn subtiele aanwijzingen en iemand op de voorste rij weet dat het menens is als de zanger zijn telefoon uit zijn handen grist, een tirade tegen sociale media begint en de telefoon in zijn zak steekt.

Zo anders is de sfeer aan het eind van de avond, als de boeking achter het eerste vraagteken uit de doeken wordt gedaan. Het Afrikaanse Amadou & Mariam. Hoewel het concept perfect past bij het festival is het niet ideaal. De zaal is hooguit halfvol bij aanvang en stroomt geleidelijk leeg als het verrassingseffect geweest is.

Dat doet niets af aan de Afrikaans swingende funk met het typerende gitaarwerk van Amadou en de prachtige stem van zangeres Mariam. Het concert gaat niet de boeken in als meest spannende, maar is wel bijna net zo feestelijk als afsluiter The Rajasthan Express vorig jaar. Het beloofd veel voor de andere vraagtekens op het programma.

Cloud Nine is net als andere jaren gereserveerd voor elektronische live acts. Te beginnen met K Á R R Y Y N. Ze is naast opener waarschijnlijk ook de grootste nieuwkomer op het festival. 'Dit is mijn vierde show' zegt ze na enkele nummers vanachter haar bakken electronica. Met haar muziek is ze minder onderscheidend. De beats zijn bij vlagen goed, maar vaker gewoon ok. Haar zang is, afgezien van de verstilde opening zonder muziek, vrij inwisselbaar. Sudan Archives doet het wat dat betreft iets beter. De jonge afro-Afrikaanse met imposant kapsel is niet alleen leuk om naar te kijken. Hoewel ze in haar performance nog flinke moet groeien, luistert de luchtige soulpop lekker weg.

Met het immense TivoliVredenburg is het tegenwoordig makkelijk om het hele weekend op een plek te blijven zonder ook maar een glimp op te vangen van de andere festivallocaties. Voor The Soft Moon springen we echter wel even op de fiets. De live reputatie van de Amerikaanse post-punk band is inmiddels groot en in Tivoli De Helling stellen ze niet teleur. De bakken galm en reverb en niet te vergeten de oogverblindende lichtshow zuigen je in de orkaan van dit drietal mee. Alles draait hier om ritme.

De ruggengraat wordt gevormd door bassist Luigi Pianezzola en Matteo Vallicelli, maar zelfs de uithalen van frontman Luis Vasquez doen meer aan goed getimede tromslagen dan aan zanglijnen denken. Na een uur vol bliksem en donderslagen kunnen we The Soft Moon met een gerust hart het hoogtepunt van dag één noemen.

 
festival logo

LE GUESS WHO? 2017 - ZATERDAG & ZONDAGLe Guess Who? nam dit weekend Utrecht over! Festivalinfo was erbij voor een...

festival logo

REC. FESTIVAL 2017 REC. vond weer plaats en Festivalinfo was erbij! Met foto's van...