VERSLAG: Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Down the Rabbit Hole 2018 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 70 foto's.

Naar het Down The Rabbit Hole 2018 - Zaterdag verslag
Bekijk de Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag foto's

VERSLAG: Sjoert Bakker  

Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag

De weergoden gunnen het nieuwe openluchtpodium van Down The Rabbit Hole een perfecte primeur. Het hele weekend kunnen de festivalgangers dansen in de zon op deze uitverkochte editie van het niet meer zo kleine zusje van Lowlands. Naast het muziekprogramma op de vier stages zijn er in alle hoekjes van de Groene Heuvels weer ruimschoots verrassingen te vinden. Het meer lonkt om een duik en in het bos wordt er interactief theater gemaakt.

De Jeugd van Tegenwoordig heeft de eer om de eerste noten te laten horen op het nieuwe hoofdpodium. Bas Bron, Faberyayo en Vieze Fur komen onder luid gejuich het podium op. Ze komen met slecht nieuws: Willie Wartaal kan er niet bij zijn vandaag. De doorbraak-hit 'Watskeuburt?!' wordt ingezet en het feest begint. Dan komt Wartaal alsnog het podium opgerold in een rolstoel. Twee maanden geleden brak hij zijn enkel tijdens een optreden op Koningsdag. Al had het heel verkeerd kunnen aflopen die dag, met een grote glimlach maakt hij grappen over zijn situatie. 'Iedereen die wel twee enkels heeft' moet springen en dat gebeurt ook uitbundig tijdens klassiekers als 'Sterrenstof', 'BUMA' en 'Hollereer'.

In het konijnenhol vinden we ook de Californische rockband Rival Sons. In de Teddy Widder-tent mogen de langharige heren een bak rock 'n' roll uitstorten over het publiek. Het is niet bijster origineel maar komt lekker binnen op de vrijdagmiddag.

Op het hoofdpodium staat Leon Bridges net voor het avondeten op de planning. De gospelzanger maakt ingetogen soul, perfect voor in een jazzclub. Nu moet hij het publiek voor zich winnen op een brede festivalweide. Dat gaat een beetje onwennig maar het komt alsnog goed aan bij de menigte. Er worden dansjes gedaan en er wordt meegezongen en geklapt.

De vuige gitaarmuziek van Black Rebel Motorcycle Club komt beter tot zijn recht. Felle riffjes schallen door de speakers overstemt door de vocalen van Robert Levon Been. De set bouwt op met steeds stevigere nummers. Aan het einde weet de band de aandacht pas echt goed te pakken met 'Whatever Happened To My Rock 'N Roll'.

Wie meer in de stemming is voor zwoele R&B is bij Jorja Smith in de Teddy Widder helemaal thuis. De 21-jarige dame speelt vanavond voor de eerste keer voor het Nederlandse publiek. Die weet ze soepel aan zich te binden samen met haar band.

Het grote toneel staat klaar voor MGMT. Duidelijk is dat veel mensen hier naar uitkijken. Met haast stroomt het veld weer vol. ‘Electric Feel’ van het eerste album Oracular Spectacular start in en het is één en al feest op Down The Rabbit Hole. Op het podium wordt een groot geel clownfiguur opgeblazen en op de schermen worden de livebeelden gemengd met psychedelische kleuren. De dromerige liedjes van de Amerikanen doen het nog altijd ontzettend goed en er wordt hardop meegedroomd met het vijftal muzikanten. Natuurlijk komen 'Time To Pretend’ en ‘Kids’ ook aan bod tot grote vreugde van de zwevende menigte.

Met Queens of the Stone Age worden we weer flink wakker geschud. Eerst nog een verwarrend intromuziekje (van de soundtrack van A Clockwork Orange) en dan grijpt deze woestijnband ons bij de lurven. 'A Song for the Deaf' wordt ingestart en het publiek is gelijk om. De moshpits is wild en er rollen mensen over de handen van de menigte heen. frontman Josh Homme commandeert ons los te gaan en duwt ons over het randje van ons verstand heen. ‘My God Is The Sun’ en 'Go With The Flow' razen langs en 'Make it wit chu' bedaart ons weer even voor het weer los barst. De zon is gaan liggen en Homme heeft het nu voor het zeggen. Hij verbindt met zijn boodschap ‘We dance to stay alive. We dance to become one. We dance to become none. Cut yourself loose.’ Dat nemen we graag mee naar de festivaldagen die nog voor de boeg liggen.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

123456
Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Queens Of The Stone Age foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Black Rebel Motorcycle Club foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Black Rebel Motorcycle Club foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Black Rebel Motorcycle Club foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag Black Rebel Motorcycle Club foto Down The Rabbit Hole 2018 - Vrijdag
 
123456
 
festival logo

OH MY! MUSIC FESTIVAL 2018Het ArenA park stond weer helemaal in het teken van Oh My! Music Festival en...

Graspop logo

GRASPOP METAL MEETING 2018 - ZONDAG Met 200.000 bezoekers was GMM18 een top editie! Alleen maar headliners met...