VERSLAG: Lowlands 2018 - Vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2018 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 104 foto's.

Naar het Lowlands 2018 - Zaterdag verslag
Bekijk de Lowlands 2018 - Vrijdag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

Van oude helden tot beste boyband ter wereld

Deze week strijkt het festival Lowlands weer neer in Biddinghuizen. Wij zijn er bij voor uitgebreide dagverslagen. Van oude helden tot de beste boyband in de wereld; dit is de vrijdag van Lowlands 2018!

Oude helden komen in de vorm van hiphopgroep De La Soul, die de vrijdag aftrappen als eerste act in de Alpha. Met volledige band met blazerssectie verfrissen de mannen van De La Soul eigen hits tot het perfecte begin van een zomermiddag. De eerste biertjes zijn getapt, de mannen op het podium hebben het over wiet-legalisatie; Lowlands is officieel begonnen!

Over oude helden gesproken: welke millennial heeft niet zijn/haar jeugd springend doorgebracht op 'Let's Dance To Joy Division'? Het is makkelijk om de Engelse indierockers The Wombats weg te cijferen als een sentimentele boeking; de mannen stonden immers al twee keer eerder op het Lowlands podium. Maar ook dit jaar bewijzen ze hun kwaliteit; zang is loepzuiver, de nummers staan als een huis en het is die bekende sound van de jaren '00 wat het als thuis laat aanvoelen. Maar op 'Let's Dance To Joy Division' dansen we natuurlijk wel het hardst.

De volgende act in de Alpha hadden we makkelijk over kunnen slaan. De Jeugd van Tegenwoordig live zien is meer een gegeven dan een uitzondering; de mannen hebben door de jaren heen ongeveer heel Nederland aan het dansen gekregen. Maar een thuiskomen als dat in de Alpha? Dat wil je gewoon niet missen!

Het is wel duidelijk dat de mannen de circle-pit hebben ontdekt als ultieme feesttruc. Tijdens het concert ontstaan er zo vier circle-pits tegelijk die vooral gedomineerd worden door de mannen van het publiek. Ondanks het slechte geluid krijgt het viertal de menigte hyped tot ver buiten de Alpha. Toch zijn er punten wanneer de aandacht verslapt, bijvoorbeeld tijdens de autotune zangkunsten van Willie Wartaal. Was het perfect? Nee. Gaan we voldaan de Alpha uit? Zeker weten! De Jeugd is als die slechte beslissing die je gisteravond maakte: voor de kwaliteit hoeven we het niet te doen, maar het maakt wel een toffe herinnering.

De verrassing van de dag komt uit de Bravo, waar het hiphopcollecitef BROCKHAMPTON de zaal nummer naar nummer op een ander pad brengt. De kracht van het veertienkoppige, hier met zes man, collectief zit 'm niet alleen in kwaliteit maar vooral ook de diversiteit. We gaan in een klein deel van de set al door politiek geladen statements ('Black Power!'), Chet Faker-achtige singer-songwriter en terug naar Eminem look-a-like in het begin van zijn carrière. De zes mannen op het podium vertegenwoordigen hoe de wereld eruit zou moeten zien: divers, gelijk en allemaal knotsgek, klaar om het te veroveren. Dat is de beste boyband ter wereld.

De eerste afsluiter van het festival brengt Lowlands samen. Gorillaz, de cartoonband van Damon Albarn, is de gedroomde headliner. Hiphop, rock, britpop, house en pop komen allemaal bij elkaar, net als zo ongeveer heel Lowlands rond en in de Alpha.

Het kan niet op bij Gorillaz vanavond. Met een achtergrondkoor, bezoekjes van De La Soul en Little Simz, de bekende visuals; Albarn heeft alles in deze tour gestoken en wat past het geweldig bij Lowlands. Hoewel het nieuwe materiaal het niet haalt bij de oude hits waardoor de show soms een beetje langdradig voelt is Gorillaz een spektakel om te zien. Het is een kijkje in het hoofd van Albarn, die tijdens deze tour laat zien alles te kunnen doen waar hij zin in heeft. Zo krijgen de achtergrondzangers alle ruimte om te spinnen terwijl Albarn aan de zijkant het hardst mee juicht en danst. Eerlijk is eerlijk, de hoogtijdagen van Gorillaz zijn allang voorbij. Maar Albarn die, met zijn cartoon karakter op het grote scherm achter hem, de classics speelt, geven toch momenten kippenvel. Een liefhebber die het publiek mee laat komen in zijn wereld waar het allemaal mogelijk is. Een prachtige afsluiting van het dagprogramma!

Na 12 uur verandert Lowlands van een festivalterrein in een speelplaats voor volwassenen. Van kinky performances in SEXYLAND tot DJ's in de Bravo en beschonken mensen die het een en ander achterlaten bij Cape Lowlands. Lowlands is pas begonnen als je de eerste officiële nacht hebt overleefd. Hopelijk hoor je morgen nog van ons, we gaan erin!

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

123456789
Bazart foto Lowlands 2018 - Vrijdag Bazart foto Lowlands 2018 - Vrijdag Bazart foto Lowlands 2018 - Vrijdag Bazart foto Lowlands 2018 - Vrijdag Bazart foto Lowlands 2018 - Vrijdag De La Soul foto Lowlands 2018 - Vrijdag De La Soul foto Lowlands 2018 - Vrijdag De La Soul foto Lowlands 2018 - Vrijdag De La Soul foto Lowlands 2018 - Vrijdag De La Soul foto Lowlands 2018 - Vrijdag Little Simz foto Lowlands 2018 - Vrijdag Little Simz foto Lowlands 2018 - Vrijdag
 
123456789
 
festival logo

LOWLANDS 2018 - ZATERDAGEen ode aan muziek, deze zaterdag van Lowlands 2018. Niks meer aan doen, joe!

pukkelpop 2016

PUKKELPOP 2018 - ZATERDAG Pukkelpop is na de eerste editie in 1985 uitgegroeid tot het leukste festival...