VERSLAG: Upon The My-O-My 2018

Festivalinfo was aanwezig op Upon the My-O-My 2018 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 21 foto's.

Bekijk de Upon The My-O-My 2018 foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Upon The My-O-My

Poppodium Doornroosje bestaat dit jaar 50 jaar en viert het met een ééndaags festival. Onder de noemer Upon The My-O-My presenteert het Nijmeegse podium een avondvullend programma met rock, jazz en wereldmuziek.

Helaas moet Ryan Porter zich vlak van te voren vanwege ziekte afmelden. De opkomende jazzmuzikant is een groot gemis, vooral omdat van te voren Kamasi Washington ook was aangekondigd. Er is geen vervanger.

De Noren van Motorpsycho spelen meer dan twee uur. De afwezigheid van Ryan Porter maakt dat deze rockmannen meer aandacht en publiek krijgen. Motorpsycho zet een keiharde show neer die zeer afwisselend is. Enkele momenten staat de rock ’n roll als een huis terwijl later er geëxperimenteerd wordt met psychedelica en zachte door Beatles geïnspireerde refreinen. Wanneer de muziek als een trein doordendert staat er een ijzersterke band. In de experimenteerdrift is de band lastig te volgen.

De Frans-Congolese zangeres van Tshegue zet een optreden neer dat veel meer blijft boeien. Afrikaanse ritmes gaan samen met een funky begeleiding en catchy refreinen. Vol energie springt en danst ze in het rond. De begeleiding van de band geeft het geheel een beetje een punk gevoel mee. De kleine zaal staat al snel lekker te springen en dansen. Tshegue gaat ongetwijfeld de komende paar jaar een festivalfavoriet worden.

Iets bekender in het festivalland is Omar Souleyman. De Syriër begon in eigen land met optredens op bruiloften en partijen. Onder andere via Björk is Souleyman een echte publiekslieveling geworden. Er zijn vanavond relatief veel Syriërs. Dat resulteert in een enthousiast dansfeestje. Omar Souleyman hoeft er niks voor te doen. Zijn keyboardspeler produceert de repetitieve Arabische ritmes. Omar Souleyman klapt erbij en zingt zo nu en dan. Simpel, doch effectief.

Enige tijd later krijgen de mannen van de Mauskovic Dance Band de ruimte om de zelfde grote zaal om te bouwen tot een zwetende tent. Het is wellicht het late tijdstip (vanaf 01.15), maar het lukt niet helemaal vanavond. De muziek van de Mauskovic Dance Band zit ijzersterk in elkaar. De kalm swingende Cumbia klinkt heerlijk. In een langzaam leeglopende Doornroosje valt het helaas toch neer en komt het aanwezige publiek moeizaam in beweging.

Het drukste moment was vanavond bij het optreden van Motorpsycho. Daarna lijkt het Doornroosje langzaam leeg te lopen. Dat maakt dat Upon The My-O-My niet het feest oplevert dat Doornroosje had verdiend. Vooral niet met de focus op artiesten die komen om te feesten. De veelzijdigheid van artiesten die vanavond op het programma staan onderstrepen de relevantie van Doornroosje. De muzikanten geven stuk voor stuk prima optredens. Memorabel wil het echter niet worden.

FOTOGRAFIE: Bernard Bodt  

12
Motorpsycho foto Upon The My-O-My 2018 Motorpsycho foto Upon The My-O-My 2018 Motorpsycho foto Upon The My-O-My 2018 klimaforandringer foto Upon The My-O-My 2018 klimaforandringer foto Upon The My-O-My 2018 Wwwater foto Upon The My-O-My 2018 klimaforandringer foto Upon The My-O-My 2018 Wwwater foto Upon The My-O-My 2018 Wwwater foto Upon The My-O-My 2018 Thaïti foto Upon The My-O-My 2018 Thaïti foto Upon The My-O-My 2018 Thaïti foto Upon The My-O-My 2018
 
12
 
festival logo

COME AS YOU ARE 2018Tijdens Come As You Are staat drie decennia aan gitaarmuziek centraal; van de...

Helldorado 2018

HELLDORADO 2018 Muziek aangevuld met vuurspuwers, messenwerpers, showworstelaars,...