VERSLAG: My City Budapest 2008

VERSLAG: Ike Breed  

My City Budapest

Zomaar één van de voormalige oostblok-staten is Hongarije allang niet meer. De populariteit van dit Centraal-Europese land is de afgelopen jaren enorm gestegen - niet in het minst dankzij het in de hoofdstad gehouden Sziget-festival. Het aantal Nederlandse bezoekers steeg exponentieel en lijkt nog altijd niet aan zijn top te zitten; dat de Utrechtse studentenvakbond USF onlangs een pre-Sziget feest organiseerde, zegt wel genoeg over de grote hoeveelheid jonge mensen die jaarlijks naar Hongarije treint, rijdt, vliegt of lift om tenten op te slaan op het Óbudai-sziget.

Een stuk verderop langs de Donau ligt A38, een voormalig Oekraïens vrachtschip, dat sinds vijf jaar dienstdoet als club en culturele ontmoetingsplek. Een plaats waar zowel Hongaarse als internationale artiesten optreden en exposeren. Een samenwerking tussen de Melkweg en A38, resulteerde in februari in My City Amsterdam, dat gehouden werd in Boedapest. Alamo Race Track, de Amsterdam Klezmer Band, Eboman, About, zZz en New Cool Collective werden uitgezonden om ons land te vertegenwoordigen, naast de Hongaarse acts Žagar en Quimby.
Afgelopen week was met My City Budapest tijd voor deze culturele uitwisseling om in ónze hoofdstad neer te strijken. Festivalinfo nam een kijkje op de donderdagavond, toen in de Oude Zaal van de Melkweg Quimby en de Erik Sumo Band op het podium stonden.

Als eerste de eer aan Quimby, om het publiek flink op gang te laten komen. Dat deze band, die al sinds 1991 meedraait, door de taalbarrière weinig voet aan de grond heeft kunnen krijgen in het buitenland, zou je vanavond niet zeggen. Hongaars is vanavond de voertaal, lijkt het. Hoewel, Quimby laat zien actief deel te nemen aan de uitwisseling, door het publiek niet alleen met een "Köszönöm szepen!" te bedanken voor hun enthousiasme, maar er ook regelmatig een "Dames en heren, koeken en peren! Niet te geloven!" tussendoor te gooien. Want enthousiast ís het publiek, dat danst en springt op de energieke versmelting van funk, jazz, rock'n roll, dub, rap, volksmuziek en alles wat er maar in de buurt komt, met zelfs hier en daar een knipoogje naar het chanson. Zo veel muzikale stijlen bij elkaar; het zou kunnen leiden tot een complete chaos, maar Quimby komt er moeiteloos mee weg. Er wordt ook nog geflirt met tropischere sferen; er wordt gebruik gemaakt van een hoop percussien op een gegeven moment komen zelfs de sambaballen tevoorschijn. Een paar nummers worden meegespeeld door een oude bekende van de band; de van oorsprong Servische saxofonist Laki Latino, die alweer een aantal jaar in Nederland woont, had ooit de Hongaarse hoofdstad als tussenstation en speelde toen met Quimby. Een hilarische knaller van een band, die je eigenlijk een keer gezien moet hebben; al is het maar omdat rapper en percussionist het bewijs levert dat je linkerarm in een mitella absoluut geen belemmering hoeft te zijn om je flink uit te leven op je instrumenten.

Dat het publiek vanavond vooral is gekomen voor Quimby, blijkt des te meer wanneer Erik Sumo Band op het podium staat. Erik Sumo is één van de pseudonymen van Ambrus Tövisházi. Onder deze naam nam hij een paar EPs op en het album My Rocky Mountain. Electronisch, downtempo, wat neigend naar nu-jazz. Met de Erik Sumo Band, de naam spreekt voor zich, wordt deze muziek live ten gehore gebracht. Net als de vorige band, schijnt ook de Erik Sumo Band te kunnen rekenen op een sterke live-reputatie. Hier is in eerste instantie weinig van te merken; een groot deel van het publiek lijkt niet echt geïnteresseerd en hoewel de band niet slecht speelt, komen ze ook niet echt spetterend over. Pas na een aantal nummers komt het wat meer op gang. Nummers met een jazzy inslag en meerstemmige zang doen het het beste; Erik Sumo Band weet te overtuigen met 'Friday I'll Be Death', 'My Rocky Mountain' en doet het ook leuk met een cover van het nummer Summertime.

Een echte 'must see' is Erik Sumo Band niet, Quimby krijgt dat label op basis van het My City Budapest-optreden zeker wel. Maar omdat de muziek van Erik Sumo toch zo ontzettend lekker luchtig en sfeervol is, mag ook hij met zijn band absoluut in de herkansing!

 
festival logo

ROCK AM RING 2008Rock am Ring is een van de belangrijkste Duitse festivals. Steeds meer...

festival logo

PINKPOP 2008 Met onder andere Metallica, Rage Against the Machine en Foo Fighters heeft...