VERSLAG: Pinkpop 2008

Festivalinfo was aanwezig op Pinkpop 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 149 foto's.

VERSLAG: Rob van der Zwaan   Marco Smeets   Marcel Kamphuis   Erik Luyten  

123

Dag 1

Het Amerikaanse From First To Last werd als veertigste en laatste act geboekt. Dit als eerste band op het festival, in de tent. Ze worden voorgesteld als ‘een cadeautje voor het publiek’ en veel zijn expres vroeg gekomen om ze te bewonderen. De groep heeft sinds kort een nieuwe zanger en maakt met Matt Good vandaag zijn debuut in Nederland. De emocore band is erg blij om op het festival te staan, maar weet slechts met moeite te overtuigen. Het zijn vooral de oude harde nummers die herkend worden en waar uitbundig op gereageerd wordt, misschien toch de oude zanger weer een smeekbrief sturen? (MK)

Flogging Molly had vrijdag de eer om de spit af te bijten op het hoofdpodium. In 2003 stond deze celtic punk band al op Pinkpop maar toen was zanger Dave nog niet getrouwd met de violiste/zangeres Bridget. We zien naast zanger Dave met zijn blikje Guinness, nog zes personen die met een banjo, viool en accordeon er een gezellig feestje van maken. Regelmatig gaan de handjes in de lucht en al bij het tweede nummer wordt er al gepogood. Bij het mooie nummer ‘Drunken Lullabies’ wordt het allereerste flauwgevallen meisje van Pinkpop editie 2008 afgevoerd. De feeststemming zit er goed in, ook al wordt er niet massaal gedanst. Al met al, een geweldige opening act op het hoofdpodium. (MS)

Onder de noemer ‘Alone I Play Tour’ gaat Jonathan Davis momenteel verschillende landen langs. De Korn-zanger is na vijftien jaar zijn metalband blijkbaar even zat en is druk bezig met een soloalbum. Aangezien het schijfje het licht nog moet zien, zijn het vandaag vooral de klassiekers van zijn band die het optreden een succes maken. Het is erg verassend hoe de metalnummers klinken met een viool en keyboard; iets wat niet iedereen kan waarderen. Of het een tijdelijk uitstap is of een blijvertje is nog niet zeker, hopelijk het eerste, want de 37-jarige Jonathan heeft veel meer in zijn mars dan dit. (MK)

Een kleine kans dat je voor Pinkpop al iets van Animal Alpha hebt gehoord of gezien. Deze Noorse Band stond vrijdag op de 3FM stage in plaats van Chris Cornell. Er zijn niet zoveel mensen komen opdagen waardoor het hek betrekkelijk eenvoudig te bereiken is. We zien een heel opvallende persoonlijkheid op het podium, zangeres Agnete met een wit geschminkt gezicht, rode clowns wangetjes en witte ontplofte haren. Achter haar staat een formatie van mannen die allen hetzelfde gekleed zijn. De energie van deze headbangende zangeres slaat zonder probleem over op het publiek. Het is een stevige rock/metal geluidsmuur die het veld wordt ingeblazen en regelmatig een heftige pit veroorzaakt. Ook al klinkt het soms nogal monotoon, ze heeft onbetwist een goede en onvergetelijke indruk achtergelaten. (MS)

Eén van de weinige festivals die nog in hun tour history ontbrak was Pinkpop. Vandaag staat eindelijk Incubus hier, totaal verdient, om het Limburgse publiek toe te spelen. Hoewel hierdoor de verwachting groot is, blijft het vijftal er zelf echter erg milt onder. Dit wellicht te wijten aan het publiek. De vakken zijn namelijk reeds gevuld met fans van Metallica, dat hierna het podium mag betreden. Het blijkt dat de groep steeds meer aan het afzakken is naar een gezellig en knusse rockgroep, wat erg jammer is. De rustige nummers mogen voortaan achterwege blijven en Brandon Boyd mag weer lekker hard uithalen! (MK)

Misschien ken je de band Creed van eind jaren 90 nog? Hiervan zijn drie leden terug te vinden in de Amerikaanse rock/metalband Alter Bridge. Wegens de concurrentie van het hoofdpodium met Incubus is het aanvankelijk niet druk totdat die massa zich verplaatst naar deze band. Vanaf de eerste noot zit de stemming er meteen goed in en worden we verwend met scheurende gitaren en natuurlijk komt ‘Open your eyes’ voorbij in de setlist. Diverse nummers doen me denken aan zanger Chris Cornell. Ik krijg zowaar kippenvel bij een voor mij nog onbekend nummer met een heel vette bas rif. Uit nieuwsgierigheid vraag ik de titel aan een meezingende buurman. Hij wist het me niet direct te vertellen maar tot mijn stomme verbazing, zette hij zijn mp3 speler op zijn hoofd. Na enkele minuten wist deze vriendelijke man mij te vertellen dat we naar ‘Blackbird’ aan het luisteren waren. Deze band hoort hier helemaal thuis, dus misschien zien we ze volgend jaar weer terug op de veertigste Pinkpop. (MS)

De afsluitrol in de tent gaat naar Porcupine Tree, het viertal zet vanaf het begin een indrukwekkend optreden met een geweldige sfeer neer. De Britse groep is een grote vrienden met Nederland en weet deze telkens met zijn progrock te betoveren. Dit met indrukwekkende videobeelden op de achtergrond en een perfect stel muzikanten. Vooral drummer Gavin Harrison laat een zeer positieve indruk achter, met zijn onregelmatige partijen. Dat meer hem als een genie beschouwen is te merken aan zijn populaire drumlesboeken, druk-dvd’s en soloalbum; ze zijn niet aan te slepen! (MK)

De bands die Pinkpop boekt worden groter en groter. Met het boeken van Metallica lijkt het bijna op zijn hoogtepunt gekomen. Voor het eerst zal de groep het Limburgse Landgraaf aandoen, dit met een enorme live set. ´Laten we er zo´n groot feest van maken, dat ze de volgende twee dagen nog weten dat Metallica hier is geweest´ roept zanger/gitarist James Hetfield. De 27-jarige groep is momenteel druk bezig met een vervolg op het tegenvallende St. Anger, waarvan we opvallend niks terug horen in de setlist. De setlist bestaat uit veel oud werk en na maarliefst veertien stuks houden ze het voor gezien. Natuurlijk komen ze terug na veel geschreeuw, dit met een opvallende toegift. De Amerikanen beginnen met de Misfits-hit ‘Last Caress’, gevolgd door ‘So What’ – wat enkel als b-side heeft gediend – en sluit af met ‘Seek and Destroy’. Veel vuurwerk en applaus volgt na het tweeënhalfuur gespeeld te hebben, een perfecte afsluiter van de eerste dag. (MK)

De mensen die nog willen doorfeesten zakken rustig door naar de feesttent op Camping B, hier staan namelijk The Opposites te spelen. De lange blanke en de kleine donkere jongen zijn dankzij hun laatste album een groot succes en trekken een heel breed publiek. Het is erg raar om mensen met metalshirts los te zien gaan op het rapduo uit Heiloo, maar ze verdienen het zeker. De nummers krijgen veel herkenning en het is stampvol, het programma in de feesttent is een succes en mag zeker meer mee gedaan worden. (MK)

123

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

12345678910111213
 foto Pinkpop 2008 SAT2D foto Pinkpop 2008 SAT2D foto Pinkpop 2008 SAT2D foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008 Flogging Molly foto Pinkpop 2008  foto Pinkpop 2008  foto Pinkpop 2008
 
12345678910111213
 
festival logo

MY CITY BUDAPEST 2008Het beste uit Budapest en omstreken stond afgelopen week op het My City...

festival logo

PINKPOP CLASSIC 2008 De tweede editie van het Pinkpop Classic festival trok 6.500 mensen. Minder...