VERSLAG: 5 Days Off 2008

Festivalinfo was aanwezig op 5 Days Off 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 7 foto's.

VERSLAG:

1234

Donderdag 3 juli 2008

Het festival 5 Days Off is in 2001 voortgekomen als spin-off van het Gentse 10 Days Off Festival. Het was het eerste meerdaagse indoor dance evenement in Nederland en heeft een steeds breder programma geboden, dat een kwalitatief hoogwaardige doorsnede wil bieden. Van een schattig kleinschalig festival in de Amsterdamse Melkweg is het uitgegroeid tot een heus stadsfestival!

Hoewel de avond reeds in volle gang is, krijgt het pas echt formaliteit wanneer Yelle het podium opkomt. Iets later dan gepland brengt zangeres Julie Budet hier haar Franse kauwgomballen-pop naar de kijkers. Hoewel de 25-jarige zelf wat afwachtend en statisch staat, gaat het op de achtergrond goed los. De muziek wordt vanavond namelijk gebracht met een energieke live band. Tijdens de speeltijd zijn singles als ‘Je veux te voir’ en ‘À cause des garçons’ die het meeste response krijgen - en zelfs voorzichtig meegezongen worden. Want hoewel het Frans is, zijn de teksten niet erg kritisch. Voor de mensen die fan zijn geworden hebben geluk, ze is namelijk nog uitgebreid te volgen in Europa later dit jaar.

Samen met producer Bryan Hollon (a.k.a. Boom Bip) kloot Super Furry Animals-zanger Gruff Rhys recentelijk aan met Neon Neon. Vanavond staan ze in Paradiso en trekt hun geweldige dansvloer-pop veel bekijks. Hoewel hun debuutalbum vol staat met leuke gastoptredens, blijft dit vanavond echter beperkt. In hun tourschema staat een Dour, Summercase en Melt! waar het podium vele malen groter zal zijn, de 350 lieden waarmee de Kleine Zaal gevuld is hebben dan ook een uniek optreden te pakken. Het duo zal niet snel meer zo’n ondermaats podium aandoen.

Naast het bed, delen Danny Mommens (ex-dEUS gitarist) en Els Pynoo al jaren tevens het podium. Als Vive la Fête gaan ze veel plaatsen langs, met dank aan het uitvallen van het Amerikaanse Santogold staan ze vandaag ook in Amsterdam. De electropop ensemble bedacht in hun begin periode een act en is aan deze altijd trouw gebleven, wat foutloos overkomt voor een kennismaking, maar saai wordt voor de bekende. De Belgen speelden onder andere op modeshows van Chanel in Parijs, Tokyo en Las Vegas en slaan ook aan bij het 5 Days Off-publiek. Het maakt niet uit dat het de bekende trucjes zijn, Vive la Fête blijft hartstikke sympathiek!

‘We zijn hier al sinds gister en hebben uitgebreid gebruik gemaakt van de kwaliteiten van Amsterdam, dit met uitzondering van prostituees trouwens’. Dat We Smoke Fags weten hoe ze moeten feestvieren merken we tevens aan de eerste klanken. Er gaat snelle gabber-post punk–electro-skunk-rock door de bovenzaal van Paradiso. Het prettig gestoorde trio uit Engeland maakt er een heerlijk chaotische set van waarop goed gereageerd wordt. De liefhebbers moeten eind augustus zeker open houden in hun agenda, dan staan ze namelijk in Utrecht!

Met dank aan de electrotrack ‘Flat Beat’ brak Quentin Dupieux door in Europa. Onder zijn alias Mr. Oizo draait de Fransman op heel wat plekken en is nu tevens de Melkweg aan de beurt. De producer mag hier de oude zaal amuseren en doet dit zonder moeite te hoeven doen. Hoewel hij een grote naam is geworden door remixes voor o.a. Kavinsky, Cassius, Scissor Sisters en Calvin Harris, zal het altijd ‘de dj van dat nummer’ blijven. Hier helpt ook zijn spetterende optreden van hedenavond niet aan.

De eerste nacht van 5 Days Off is meteen goede, veel oude bekende en tevens leuk niet talent. Eén gehad, nog vier te gaan.

1234

FOTOGRAFIE:

 foto 5 Days Off 2008  foto 5 Days Off 2008  foto 5 Days Off 2008 CSS (Cansei de ser Sexy) foto 5 Days Off 2008 CSS (Cansei de ser Sexy) foto 5 Days Off 2008 CSS (Cansei de ser Sexy) foto 5 Days Off 2008 CSS (Cansei de ser Sexy) foto 5 Days Off 2008
 
 
festival logo

BOSPOP 2008Bospop had met top artiesten als ZZ Top, Santana en Neil Young een erg goede...

festival logo

ROCK WERCHTER 2008 Men neme een Belgische weide, een immens podium, een redelijke tent, 4 mooie...