VERSLAG: Benicàssim 2008

Festivalinfo was aanwezig op Festival Internacional de Benicàssim 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 90 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis   Rob van der Zwaan  

123

Vrijdag 19 juli 2008

Kenden we Spanje vooral van Sinterklaas en stierenvechten, sinds kort gaan we er ook massaal heen voor festivals. Dit jaar vindt voor de veertiende keer Festival Internacional de Benicàssim plaats, vol met grote artiesten afkomstig uit verschillende hoeken van de aardbol. Iets waar de politiek in de regio overigens niet helemaal achter staat. Die zien liever artiesten uit de eigen Valenciaanse cultuur staan.
Het anders zo rustige kustplaatsje Benicàssim van slechts dertien duizend inwoners, ondergaat een heuse invasie aan vooral Engelse muziekliefhebbers. Na een opwarmdag gisteren, vindt vandaag de eerste volwaardige festivaldag plaats. Ooit de zon op zien komen in Spanje? Bezoekers van Festival Internacional de Benicàssim gaan dit vandaag meemaken.

Terwijl de meeste Benicassimgangers nog op het strand liggen, staat de grote Fiberfib.com tent al vol met enthousiaste Engelsen. Ze zijn gekomen voor de melodieuze popsongs van de The Rumble Strips. Het wordt gelijk gezellig, hoewel de band in Nederland nog niet verder is gekomen dan het Metropolis festival, blijken de Engelsen de teksten van de band al goed te kennen. Ook als je de band voor de eerste keer hoort, blijven de meerstemmige nummers lekker in je hoofd hangen!

Het eerste wat opvalt aan Metronomy is de kleding van het trio. Allen hebben een tshirt aan met daarop een lamp gemonteerd. Wat betreft geluid heeft de band goed naar de Klaxons geluisterd. Helaas komt bijna alles uit de computer en doet het geheel nogal statisch aan. Het publiek kijkt er naar en neemt het voor kennisgeving aan.

Dat Babyshambles komen geloven we pas wanneer ze ook daadwerkelijk op het podium staan. De 29-jarige Pete Doherty vindt immers steeds nieuwe redenen om zijn optredens op het laatste moment af te zeggen. Waren het eerder drugsproblemen of ruzie met Kate Moss, die roet in het eten gooiden, onlangs cancelde hij Rock Werchter omdat zijn poes moest bevallen. Wonder boven wonder is hij vandaag gewoon van de partij om zijn lekker rammelende ding te doen. De Engelse band moet het vooral hebben van fans uit hun thuisland, die rennend komen aanstormen wanneer blijkt dat Doherty werkelijk op het podium staat. Een uitgelaten optreden volgt. De zon reflecteert op het bleke gelaat van Doherty, die een glimlach niet kan onderdrukken. Wanneer Babyshambles echt komen spelen is het sowieso al bijzonder, maar met de overtuiging van vandaag kunnen we spreken van een legendarisch optreden.

New York Dolls moet het met een stuk minder aandacht doen dan de Babyshambles. De oude rockers zijn er echter niet minder arrogant om. Frontman David Johansen doet alsof hij hoogstpersoonlijk de rockmuziek heeft uitgevonden. Helaas hebben ze niet de hits om hun toch wel zeer respectabele leeftijd te maskeren. Een paar goed gekozen covers doen hier niets aan af. Plezier hebben ze wel. Gitaar lekker hard in de mix en gaan met die banaan!

Dat electrobandjes uit Engeland het goed doen hoeven we niemand te vertellen, hier is ook Hot Chip geen uitzondering op. Maar liefst vijf koppen groot en drie albums rijk is de band niet van festivals af te slaan. Naast Lowlands en Pukkelpop dit jaar is ook FIB hierop geen uitzondering. Heel wat Engelsen zijn naar Spanje afgereisd om te dansen. Dit gebeurt dan ook tot buiten de grote tent Hoewel het kwik aardig is gestegen vinden we de nerderige jongens van Hot Chip in een trui, trainingspak en vest. Het hoort bij de show die de jongens geven en dat doen ze perfect. De volume knop staat lekker hoog en de tent wordt plat gespeeld.

Na een rustpauze van zo’n tien jaar is My Bloody Valentine terug op de planken. Nieuw werk is er nog niet, maar de twee album klassiekers zijn genoeg om een rondje rond de wereld te maken. De Ierse groep maakt dromerige popmuziek en kamt helaas de gehele set met problemen: hun muziek is goed te horen, maar de zang wordt weggevaagd door de harde gitaren en drum. Voor een band die opgericht is in 1984 zou je meer kippenvel verwachten, het is echter: chaotisch, druk en rommelig wat de groep brengt. Aan het lege gevoel in de maag kunnen zelfs de mooie beelden op het scherm niet helpen.

Moloko-zangeres Róisín Murphy neemt het er lekker van. Net als Hot Chip claimt ze haar plek in de line-up van zo goed als alle grote Europese festivals. Reden van de grote tour is album ´Overpowered´. Dit komt dan ook bijna in zijn geheel langs. De Ierse mag dan 35 jaar zijn, ze heeft de energie van een tiener. Ze is geen enkele minuut op stilstaan te betrappen en showt elk nummer een nieuwe modevondst. Van deze show moet ze het wel hebben, want de disco-pop nummers zelf zijn vaak wat makkelijk en eentonig.

Al voordat zijn debuut in de winkels lag boekte Michael Pennima al succes. Met zijn pseudoniem Mika brengt de 24-jarige makkelijk in gehoor liggende popliedjes. Met hits als ‘Grace Kelly’, ‘Relax, take it easy’ en ‘Big girl (You are beautiful)’ in de achterzak is hij een graag geziene gast, zo ook op FIB. De Libanees is momenteel bezig met zijn tweede album en hier wordt natuurlijk een voorproefje van gegeven. De krullenbol kan een aardig woordje Spaans en wint hiermee heel wat Spaanse zieltjes. Veel confetti, danseressen, opblaas attributen en een geweldige lichtshow zorgen voor een indrukwekkend optreden. Dat is iets waar zelfs Mika-haters niet omheen kunnen.

123

FOTOGRAFIE: Cosmo Vloedbeld  

12345678
 foto Benicàssim 2008 The Rumble Strips foto Benicàssim 2008 The Rumble Strips foto Benicàssim 2008 The Rumble Strips foto Benicàssim 2008 The Rumble Strips foto Benicàssim 2008  foto Benicàssim 2008  foto Benicàssim 2008 Metronomy foto Benicàssim 2008 Babyshambles foto Benicàssim 2008 Babyshambles foto Benicàssim 2008 Babyshambles foto Benicàssim 2008 Babyshambles foto Benicàssim 2008
 
12345678
 
festival logo

BUNKERPOP 2008Bunkerpop is inmiddels een regionale legende. Sinds 1984 staat het festival...

festival logo

NORTH SEA JAZZ 2008 Het North Sea Jazz festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats in het...