VERSLAG: Lowlands 2023 - vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2023 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 126 foto's.

Naar het Lowlands 2023 - Zaterdag verslag
Bekijk de Lowlands 2023 - vrijdag foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Lowlands 2023 - vrijdag

Het grootste deel van de 65.000 bezoekers van Lowlands 2023 begint al op donderdag aan het welbekende Lowlands-ritueel. In de file op de dijk, aansluiten in de rij bij de ingang en natuurlijk tent en slaapplek in orde brengen. Daarna snel het terrein op voor om te dansen en te sjansen in de 24 uurs tent of de silent disco. De meegenomen consumpties moeten worden opgedronken nu ze nog een beetje koud zijn. Dat de volgende dag met een lichte kater begint, nemen ze graag op de koop toe.

Maar Lowlands begint natuurlijk pas echt als er van tent naar tent gelopen kan worden en er van alle kanten muziek klinkt. Het is warm deze vrijdagmiddag, maar Lowlands is vrolijk en ziet er uitstekend verzorgd uit.

Na de thuiswedstrijden van Joost en S10, is de dreampop van Haunted Youth precies wat Lowlands op dit moment nodig heeft. Met shows op onder andere Pinkpop en Rock Werchter heeft de Belgische band flink kunnen oefenen op het bespelen van grote mensenmassa’s. In de volle Bravo gaat dit weer uitstekend. De gelaagde melodieen komen knap tot hun recht en zorgen ervoor dat het publiek prima meegevoerd wordt in de wereld van frontman Joachim Liebens. Dat de band inmiddels een paar hitjes heeft die veel op Kink en 3FM langskomen helpt hierbij natuurlijk.

Snel door naar het Zweedse duo Deki Alem. Op ESNS viel de catchy drum’n base meets hiphop positief op en ook op Lowlands laat Deki Alem zien dat deze muziekstroming weer helemaal terug is. Het toegestroomde publiek pakt de vibe in de India heerlijk op en het duurt niet lang voor de handjes de lucht in gaan op de energieke breakbeats. Deki Alem toont zich een uitstekende festivalact. Samen met Nia Archives zorgt Deki Alem ervoor dat drum ‘n base ook overdag helemaal terug is op Lowlands.

Ook uit Zweden komt First Aid Kit. De Zweedse zussen zijn een graag geziene festivalact. De meerstemmige folk is mooi om naar te luisteren, maar het tijdstip midden op de dag en de hoge temperatuur maken het wel heel verleidelijk lekker in het gras te gaan liggen. Iet meer energie op dit tijdstip had erg welkom geweest.

Daarom snel door naar de heerlijke discovibes van Jessie Ware. Op het podium is het ene drukte van belang met dansers, achtergrondzangeres en natuurlijk band. In 2015 stond ze al een keer op Lowlands, maar nu met net een nieuw disco-geinspireerd album is het tijd om te oogsten. Naast zeer dansbaar kan Jessie ook een versnelling terug voor een mooie ballad. Lowlands gaat er heerlijk op.

girl in red klaagt erover dat ze haar oude nummers zat is en haar nieuwe album wil spelen. Het probleem is dat deze nummers nog gerepeteerd moeten worden. Dat klinkt niet heel positief maar de show in de Bravo lijdt er niet onder. Marie Uven Ringheim heeft waar een grote rockshow om vraagt, namelijk uitstraling en goede nummers. Vooral ‘lesbian anthem’ girls wordt uit volle borst meegeschreeuwd. Prima show.

Beartooth moet het ondertussen doen met een nog niet eens halfvolle India. Dit terwijl de band met gemak een podium als 013 uitverkoopt. Het blijkt vandaag dat ruige gitaren steeds minder bij het publiek van Lowlands passen en dat wordt hier vanmiddag heel erg duidelijk. Beartooth probeert er nog het beste van te maken en het is zeker geen slechte band, maar het publiek zo opjutten en laten meezingen als de tent nog niet eens halfvol staat heeft wel iets potsierlijks. De mensen die er zijn hebben het prima naar hun zin, maar voor bands als John Coffey en Turnstile later dit festival belooft dit weinig goeds.

Nia Archives is nog niet veel in Nederalnd te zien geweest. Alleen een concert in de Tolhuistuin en een show op le Guess Who? stonden tot nu toe in haar agenda. Maar een drietal uitstekende EP’s en een flinke hoeveelheid plays op Spotify zorgen ervoor dat er toch een kleine hype ontstaan is. De drum ‘n base vol jaren ‘90 samples is lekker explosief en nu de avond valt is dit de perfecte act op het juiste moment. In de tweede helft van de set neemt ze ook de microfoon in haar handen en bewijst ze dat ze ook nog kan zingen (en dansen!). Het werkt allemaal als een trein vanavond.

Veruit de beste hiphopshow van de avond komt op naam van Pusha T. De protege van Kanye West zorgt er samen met een dj/MC voor dat de Bravo van voor tot achter meegaat op de verhalen over het rauwe leven op de straat. Rappers hebben het op dit soort festivals vaak lastig de aandacht vast te houden in een enorme tent zoals de Bravo, maar Pusha T doet het haast moeiteloos. Het is opvallend (en helpt natuurlijk enorm) dat zijn raps zo goed te verstaan zijn. Afgelopen week verkocht hij tweemaal de grote zaal van Paradiso uit, maar Pusha T laat vanavond zien klaar te zijn voor nog een flink maatje groter.

Underworld trekt enorme aantallen Lowlanders naar de Alpha. Het is natuurlijk de gedroomde artiest om de lange Lowlandsnacht mee te beginnen. Het Lowlandspubliek valt traditioneel uiteen in dag- en nacht-shifts. Underworld en ook Charlotte de Witte morgen op zaterdag zijn gedroomde artiesten om de overgang tussen deze twee groepen festivalbezoekers soepel te laten verlopen. Dat de heren van Underworld alweer sinds eind jaren tachtig bestaan en de pensioensgerechtigde leeftijd reeds ruim hebben aangetikt, doet niet af aan de populariteit onder het Lowlandspubliek. Opener Juanita, Dark & Long, Cups, King of Snake, Rez / Cowgirl en natuurlijk Born Slippy zijn ultieme dance-anthems. Het probleem is alleen dat deze kneiters ook al in 2000 op hun fantastische live-album ‘Everything, Everything’ stonden. In bijna dezelfde uitvoering nota bene. Hoewel het Lowlands uitstekend smaakt vanavond, had een beetje meer urgentie welkom geweest. Toch zorgt de lange opbouw naar en de climax van ‘Born Slippy’ ervoor dat alle handen gelukzalig de lucht in gaan. Net als 20 jaar geleden, dus.

John Coffey heeft in de Heineken hetzelfde probleem als Beartooth eerder. Op het moment dat de gitaren worden omgehangen en de versterker vol open gaat, loopt een groot gedeelte van het Lowlands-publiek weg. Dat is jammer want de release-show van het nieuwe album van John Coffey is voor de mensen die er zijn zeker de moeite waard. David Achter de Molen kan het publiek als geen ander opjutten om nog een keer alles te geven. Een enorme circlepit bij Dirt and Stones en een heuse stage-invasion zorgen voor een amusant schouwspel. Prima uitsmijter van de eerste Lowlandsdag!

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso   Anne-Marie Kok  

1234567891011
Nonchelange foto Lowlands 2023 - vrijdag Nonchelange foto Lowlands 2023 - vrijdag Nonchelange foto Lowlands 2023 - vrijdag S10 foto Lowlands 2023 - vrijdag S10 foto Lowlands 2023 - vrijdag S10 foto Lowlands 2023 - vrijdag S10 foto Lowlands 2023 - vrijdag S10 foto Lowlands 2023 - vrijdag  foto Lowlands 2023 - vrijdag Joost foto Lowlands 2023 - vrijdag Joost foto Lowlands 2023 - vrijdag Joost foto Lowlands 2023 - vrijdag
 
1234567891011
 
festival logo

LOWLANDS 2023 - ZATERDAGEr is weer genoeg te beleven en te ontdekken op dag twee van Lowlands 2023....

festival logo

M'ERA LUNA 2023 - ZONDAG Tweede dag van het M'era Luna festival in Duitsland. Met 25.000 bezoekers per...