VERSLAG: Sziget 2023 - Dinsdag

Festivalinfo was aanwezig op Sziget 2023 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 29 foto's.

Naar het Sziget 2023 - Maandag verslag
Bekijk de Sziget 2023 - Dinsdag foto's

VERSLAG: Andrea Roell  

Sziget- Dinsdag

De laatste dag van het festival, wat dit jaar de 30e editie beleefde!
Helaas kreeg ik als fotograaf geen toegang tot de Mainstage optredens (of er werden geen fotografen toegelaten, zoals bij Billie Eilish of was uitgeloot, bij Girl In Red), dus lag de focus op de Freedome vandaag.
Die begon met Hanna Grae, bekend geworden van TikTok herschreven covers van bekende nummers, met een rauwer randje gezongen (zoek haar versie van de 4NonBlondes what’s up maar op, bijna beter dan het origineel), was mijn verwachting hoog gespannen. Qua stem zat ze wat te ver in de uitvoering, waardoor ze net iets teveel van zichzelf vroeg. Dit zou kunnen komen van het feit dat ze nog weinig podium ervaring heeft en de Freedome best groot is. Wel kreeg ze publiek participatie op gang door om hulp te vragen bij het refrein van het nummer “Propaganda”, wat enthousiast werd ingewilligd.

Tussendoor waren de breakdance dance off contests bezig, respect voor de dancers die in de brandende zon aan het dansen waren… !

De Sleaford Mods, een post punk duo uit Nottingham, bestaande uit een zanger en een producer. No nonsense optreden, zanger Jason Williamson stond voor een groot deel van de tijd met zijn lichaam een kwartslag gedraaid en producer Andrew Fearn drukte op de playknop van de laptop om in de achtergrond als een hyperactieve kabouter heerlijk te gaan staan dansen op de beats die uit de speakers schalden, begeleid met de humorvolle tirade van de zanger. Deze m’n worden gezien als een opvolger van Johnny Rotten, met scherpe teksten over werkloosheid, politiek, en de slechte staat van de Britse economie.

Danielle Balbuena beter bekend als 070 Shake, maakt deel uit van het '070' collectief. Enige verdere bekendheid heeft ze als “het vriendinnetje van Lily Rose Depp”, die in de coulissen maar het optreden stond te kijken. Rap mixed met singer-songwriter, gaf een ingetogen intieme en gevoelige sfeer, met veel tegen- en gedempt licht.

Billie Eilish sloot het festival af op de MainStage, voor een mega publiek. Hardcore fans trotseerden de brandende zon vanaf vroeg in de ochtend om verzekerd te zijn van het beste plekje vooraan.
Na een aantal upbeat nummers, nam ze plaats op het podium om met haar broer Finneas op gitaar een aantal nummers akoestisch ten gehore te geven.
Het optreden eindigde dynamisch met een dance performance die ze eerder die avond nog niet had vertoond, met oa een indrukwekkende split tot groot enthousiasme van het publiek.

Het was een mooie afsluiter van een warme en gezellige week, deze fotograaf gaat eerst een week slapen en bijkomen van de welbekende “Sziget virus” die vrijwe elke bezoeker minstens een keer met zich mee brengt, door zich de longen uit het lijf te hoesten… (door te veel te moeten zien, stof en stiekem slecht eten, (terwijl er genoeg gezonde opties waren), en te weinig slaap…).

Eind conclusie: de organisatie heeft veel geleerd van de kritiek van vorig jaar, de podia staan beter geplaatst qua bereikbaarheid, er is veel aandacht geweest voor de programmering, (theater, straat optredens, diverse wereldmuziek die soms samen smolten, maar ook de ruimte voor de Hongaarse bands op de grotere podia), de verlichting en versieringen waren kleurrijk en maakten het geheel weer feestelijk.
Stof management was goed onder controle (Deels met dank aan de overvloed aan regen in het voorjaar en de week ervoor).
Voedsel was ruim en gevarieerd, ook met oog op de kleinere portemonnee, (met de “dag hap aanbieding” voor een lagere prijs).
Mooi om te zien dat er ook oog was voor de minder valiede bezoekers en kampeerders, met goede paden en bereikbare tenten voor rolstoelgebruikers.
Dit was meer de Sziget die ik 4 jaar geleden heb ervaren, en zelfs hier en daar nog verbeterd!
Op naar volgend jaar, de nieuwe data staan al in mijn agenda…

FOTOGRAFIE: Andrea Roell  

123
 foto Sziget 2023 - Dinsdag  foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag Hannah Grae foto Sziget 2023 - Dinsdag  foto Sziget 2023 - Dinsdag Sleaford Mods foto Sziget 2023 - Dinsdag Sleaford Mods foto Sziget 2023 - Dinsdag Sleaford Mods foto Sziget 2023 - Dinsdag
 
123
 
festival logo

DYNAMO METALFEST 2023, ZATERDAGMet niemand minder dan de oude helden van Biohazard, de meezingers van Freddy...

festival logo

STRANDFESTIVAL ZAND 2023 Op 19 augustus werd op het strand van Almere het strandfestival Zand...