VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2024 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 87 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag

Sinds 1986 wordt in Groningen het belangrijkste showcase muziekfestival van Europa gehouden. Begonnen als een eendaags festval voor Nederlandse en Belgische bands, is het nu een vierdaags evenement waarvoor duizenden mensen uit de Europese muzieksector naar Groningen reizen. Overdag is er in de Oosterpoort een conferentie en ‘s avonds spelen nieuwe artiesten in een van de vele zalen die Groningen rijk is. Van woensdag tot en met vrijdag ligt de focus met Eurosonic op Europese artiesten en zaterdag wordt in de Oosterpoort Noorderslag gehouden. Hier mogen de beste, nieuwe artiesten uit Nederland publiek, boekers en media overtuigen dat zij het komende festivalseizoen de moeite waard gaan maken.

In de loop der jaren is ESNS steeds verder gegroeid. Waar de woensdag een aantal jaar de opwarmdag van het festival was, is het in 2024 een volwaardige festivaldag waarin van 20:00 ‘s avonds tot 2:00 uur ‘s nachts een volwaardig programma. Wat opvalt is dat het direct al overal druk is. Voor de Stadsschouwburg, Maas en Vera vormen zich ondanks de kou nu al de traditionele ESNS rijen. Er is een rij voor de deelnemers van de conferentie (delegates) een een voor ‘normale’ ESNS bezoekers. De ESNS beveiligers hebben de instructie gekregen om delegates voorrang te geven. Het doel van ESNS is dat nieuwe Europese artiesten zich presenteren aan de muziekprofessionals en gewone festivalgangers mogen daar van meegenieten. In de rij is de stemming overigens opperbest. Er worden muziektips uitgewisseld en het is altijd leuk om eeen buitenlandse delegate te vragen naar zijn/haar ESNS favorieten. Bands uit de grote muzieklanden (UK, Ierland, Frankrijk en Duitsland) zijn traditioneel favoriet, maar op ESNS staan artiesten uit elk land van Europa.

Polen is dit jaar focusland. De Poolse muziekexportburo organiseert een aantal borrels en events om zo veel mogelijk Europeanen kennis te laten maken met hun muziek. Ook staan er extra veel artiesten uit Polen op het programma. Vooral Jann, Immortal Onion X Michal Jan en Izzy and the Black Trees zouden we hier in de toekomst nog wel eens vaker op een festival-lineup kunnen tegenkomen.

Op woensdag zijn CMAT, Chalk en Picture Parlour de namen die het meeste buzz hebben. Omdat er altijd minstens 5 artiesten tegelijk optreden moeten er altijd moeilijke keuzes gemaakt worden. Hierbij moet natuurlijk rekening gehouden worden met reistijd tussen de podia (Ov-fietsen zijn niet aan te slepen) en de mogelijke rij voor het podium. Een goede planning is dus van extreem belang.

Onze keuze valt om te beginnen op Picture Parlour. Het viertal vrouwen klinkt als de moderne Arctic Monkeys. Zangeres Katherine Parlour is een echte croonster. Zowel met als zonder gitaar trekt frontvrouw aandacht naar zich toe. Het is zeker een coole nieuwe act, sterk op het podium ook, maar ze blijven wel een beetje in hetzelfde tempo en dezelfde vibe hangen. Met iets meer variatie zou de aandacht er nog beter bijhouden. Maar goede nummers hebben ze zeker al.

Uit Belgie afgereisd is Meltheads. De show begint met veel rook op het podium en het Meltheads logo in roze neonletters op de achtergrond. De sfeer is hiermee gelijk on point. Meltheads maakt intense en vuige garagerock. Af en toe stuwend, dan weer afgeraffeld en ruig. Hoewel nog niet alle nummers even goed zijn, staat hier wel een band met veel potentie. Een overtuigende show is er in ieder geval al.

Voor een overtuigende show kan je ook Joker Out bellen. De band uit Slovenie mocht afgelopen songfestival meedoen en dat is niet onopgemerkt gebleven. Voor het podium staan een paar rijen echte, gillende fans. Het contrast met de vele muziekindustrie mensen kan niet groter zijn. De fans gillen vrolijk mee als de band erom vraagt en de bobo’s krijgen een ‘You suck’ als bedankje. Na ‘Sunny Side of Love’ schakelt de band over naar het Sloveens. Voor de meeste fans geen probleem, maar voor het gemiddelde Eurosonic publiek toch vrij lastig te verstaan. Duidelijk is in ieder geval dat Joker Out een flink aantal hits met een groots stadiongeluid hebben. Shows in Nederland waren tot nu toe uitverkocht en dit blijft voorlopig waarschijnlijk wel zo.

The Love Buzz ziet er geweldig uit. Elk hun eigen stijl van niet standaard kleding. Vooral de bassist heeft zich in soort gothic top en glitter broek fantastisch uitgedost. Na wat vertraging door technische problemen knalt de Ierse band los met hun vrolijke jaren 90 rocksongs, geschoeid op de leest van Weezer en Fountains of Wayne. Het duurt niet lang of de hele zaal beweegt mee of staat ten minste met een grote glimlach op het gezicht. Volgens de band is life too short to stand stiff. Als de muziek van The Love Buzz aan staat, kunnen we het hier alleen maar mee eens zijn.

Eurosonic kende vandaag een prima start. Mensen die pas op donderdag naar Groningen reizen hebben al flink wat goede shows gemist. We hadden vanavond graag ook nog Chalk en CMAT gekeken, maar de rijen voor deze artiesten waren zo lang dat het ontmoedigend was erin te gaan staan. Benieuwd wat er morgen op het programma staat!

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Serge Hasperhoven  

12345678
Humour foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Humour foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Humour foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Humour foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Sekou foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Sekou foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Sekou foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Sekou foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Sekou foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Goldkimono foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Goldkimono foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag Goldkimono foto Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag
 
12345678
 
festival logo

EUROSONIC NOORDERSLAG 2024 - DONDERDAGDe tweede dag van ESNS staat bomvol met artiesten uit heel Europa en kiezen...

festival logo

VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE 2024 Donderdag 11 januari ging de deuren weer open voor de Vrienden van Amstel het...