VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2024 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 79 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2024 - woensdag verslag
Naar het Eurosonic Noorderslag 2024 - vrijdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag foto's

VERSLAG:

Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag

De Eurosonic donderdag start voor de meeste muziekprofessionals in de Oosterpoort. Op de conferentie is het een drukte van belang met mensen die werken voor podia, festivals, overheid en platenmaatschappijen. Ook techbedrijven zijn nadrukkelijk aanwezig. Er zijn keynotes, panels en discussies op de conferentie, maar vooral het netwerken is belangrijk.

Op de conferentie is er dit jaar veel aandacht voor duurzaamheid, talentontwikkeling en mentale gezondheid. Net als in de rest van de wereld is de opkomst van kunstmatige intelligentie belangrijk onderwerp van gesprek. Hoe kan AI ingezet worden om het leven van concert- en festivalgangers te vergemakkelijken?’ En hoe moet er worden omgegaan met muziek gemaakt door de computer?

Op ESNS worden er traditioneel ook flink wat prijzen uitgereikt. De belangrijkste is natuurlijk de Popprijs voor de Nederlandse artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse muziek heeft geleverd. Voor de grootste journalistieke prestatie op het gebied van muziek is er de Pop Media Prijs en de Vereniging Nederlandse Podia en Festival reikt de IJzeren Podiumdieren uit. Podia, festivals en personen met een bijzondere prestatie afgelopen jaar worden hierbij in het zonnetje gezet. Dit zijn allemaal Nederlandse aangelegenheden. Uitstraling in heel Europa hebben de MME (Music Moves Europe) Awards, uitgereikt en in het leven geroepen door de Europese Commissie. Eerdere winnaars zijn onder andere Dua Lipa, Christine & The Queens en Rosalia, dus het is duidelijk dat het een artiest een goede boost kan geven. Dit jaar worden er in de Stadsschouwburg door presentator Fernando Halman van FunX prijzen uitgereikt aan yune pinku (Ierland), Ralphie Choo (Spanje), freekind. (Slovenie), Giift (Denemarken), Bulgarian Car Trader (Bulgarije) en de grote winnaar Zaho de Sagasan (Frankrijk). Een pluspunt voor ESNS is dat bijna alle genomineerden direct optreden, zowel vanavond als morgen. Dit betekent een enorme kwaliteitsimpuls voor het programma.

Zaho de Sagasan mag vlak na haar winst van de MME’s de Stadsschouwburg betoveren met haar emotioneel geladen chansons op electronica. Het podium is schitterend verlicht voor het eerste Nederlandse optreden van de singer- songwriter. Overtuigen doet ze direct. Hoewel haar teksten in poetisch Frans zijn en het Engels tussen de nummers op zijn best twijfelachtig is, hangt het publiek aan haar lippen. Net zoals Christine & The Queens is dit voor Nederlands publiek dat iets meer moeite wil doen een hele interessante artiest.

Ash Olsen was ook genomineerd voor een MME Award. Dat zij niet tot de winnaars behoorde, doet haar op het podium van Forum weinig. Ash Olsen is hier gekomen om het publiek te vermaken met haar raps en dat doet ze vol overgave. Nadat haar dj zoals het bij een goede hiphopshow hoort, het publiek uitgebreid heeft opgezweept, komt ze vol zelfvertrouwen het podium op om de klus af te maken. Het klinkt niet bijster origineel en heel Amerikaans, maar goed is het wel. Als je 070 Shake een toffe artiest vindt, is het zeker de moeite een keer Ash Olsen te checken.

In VERA is het een drukte van belang voor Fat Dog, een van de weinige ESNS artiesten waarvoor er van te voren wat buzz was. De band was afgelopen jaar al een paar keer in Nederland te zien en maakt hun reputatie als live sensatie helemaal waar. Hun lompe elektronische (post)punk met veel gekkigheid is gemaakt voor een avond zoals dit in VERA.

Tramhaus vertegenwoordigde Nederland voor een MME Award. Helaas kregen ze niet genoeg stemmen om de prijs mee naar Rotterdam te mogen nemen. Maar dit zorgt misschien juist voor extra geldingsdrang. Het ‘fucking boring to sit around on our ass the whole day’ wordt verdreven met een ziedende post-punk set, zoals we van de band gewend zijn. Frontman en blikvanger Lukas Jansen stuitert manisch over het podium in Maas en na drie kwartier is iedereen moe en voldaan.

En dan moet Lambrini Girls nog komen. Het drietal vrouwen gaat vanaf openingsnummer ‘Big Dick Energy’ keihard los zoals alleen trashy Engelse punks dat kunnen. De energie op het podium is doet denken aan Amyl and the Sniffers, maar Lambrini Girls is duidelijk nog een stukje bozer. Het is midden in de nacht en alles (vooral het patriachaat) moet kapot. Lambrini Girls at your service.

De donderdag van ESNS was weer een draaikolk aan nieuwe Europese muziek. Moe en voldaan trekt Groningen richting hun slaapplekken. Morgen alweer de laatste dag Eurosonic.

FOTOGRAFIE: Serge Hasperhoven   Anne-Marie Kok  

1234567
Island Mint foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Island Mint foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Island Mint foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Island Mint foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag C'est Karma foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag C'est Karma foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag C'est Karma foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag C'est Karma foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag C'est Karma foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Fran Vasilić foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Fran Vasilić foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag Fran Vasilić foto Eurosonic Noorderslag 2024 - donderdag
 
1234567
 
festival logo

EUROSONIC NOORDERSLAG 2024 - VRIJDAGDe voeten doen intussen zeer, maar ook vrijdag duiken we weer in het ESNS...

Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2023

EUROSONIC NOORDERSLAG 2024 - WOENSDAG De kop is eraf! Eurosonic is losgebarsten in Groningen en op alle podia in de...