Festivals die zelf energie opwekken

Pukkelpop 2009
Festivals die zelf energie opwekken
Door sjoertb op 01 november 2019 - 14:22 1 Wellicht ben je er niet direct mee bezig als je een festival bezoekt, maar festivals gebruiken véél energie. Soms wel net zo veel als een klein dorp. Op de plekken waar festivals worden gegeven is vaak geen energievoorziening aanwezig waardoor vaak wordt gekozen voor dieselgeneratoren. Deze festivals geven het goede voorbeeld door zelf op een innovatieve manier stroom op te wekken.

Springen en racen voor stroom
Bezoekers van het Haagse Escampfestival en Festival het Circus worden ingezet om zelf stroom op te wekken. Dit kan door te springen voor het maken van een foto of door op een fiets te racen voor een smoothie. Deze innovatieve manier om stroom op te wekken is niet alleen erg slim, maar maakt het ook erg leuk voor de bezoekers. Al een aantal jaar geleden, tijdens het Open Air Festival in 2014, konden bezoekers zelf stroom opwekken door te dansen. Dit zorgt niet alleen voor een besparing van stroom, maar ook voor meer bewustzijn over het milieu en de kleine stappen die je zelf kunt nemen om het verschil te maken. DGTL is prijswinnaar van het duurzaamste festival en behoort tot een van de duurzaamste festivals wereldwijd.

Energietoren van de TU/e
Op het Belgische Pukkelpop 2019 wordt voor het eerst de energietoren van de Technische Universiteit in Eindhoven getest. Deze uitklapbare toren van maar liefst 21 meter hoog is voorzien van een windturbine en zonnecollectoren en helpt bij het verduurzamen van festivals. De windturbine zal het merendeel van de stroom opwekken en de 144 flexibele zonnecellen zijn een goede back-up om stroom op te wekken als het windstil is. Deze felgekleurde zonnepanelen kunnen ook stroom opwekken als er geen direct zonlicht aanwezig is. De panelen vangen de inkomende lichtstralen op in de plaat om deze vervolgens te transporteren naar de randen van het zonnepaneel. Hier zitten de zonnecellen die de lichtbundels vervolgens omzetten in stroom. Hoeveel energie de toren op kan wekken, is nog niet duidelijk. Naar schatting gaat de toren 261 dagen per jaar stroom leveren. Hiervoor zijn eerst nog meer testen nodig. In 2020 is de energietoren waarschijnlijk volledig inzetbaar en gaat deze langs verschillende festivals reizen om ze te voorzien van duurzame elektriciteit.

Andere duurzame maatregelen
Naast het op een innovatieve manier opwekken van stroom zijn er nog veel meer maatregelen waardoor festivals steeds groener worden. Zo spoort Pinkpop bezoekers aan om plastic bekers en papieren draagtrays te retourneren door dit te belonen met een gratis festivalmuntje bij een bepaald aantal. Het festival Noorderzon is een testomgeving voor 'Step on the grass', dat het gras van festivalterreinen wil beschermen tegen schade door hennepmatten te gebruiken. Deze hennepmatten zijn voorzien van graszaadjes en worden met gras bedekt. Na het festival kan het geplette en platgestampte gras weer gaan groeien. Als jij waarde hecht aan duurzaamheid kun je ook thuis al het verschil maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame energie, de auto wat vaker te laten staan of korter te douchen. Samen maken we het verschil!

Altijd op de hoogte van al het festivalnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Das Oktober Metalfest

TANKARD IN 2020 NAAR DAS OKTOBER METALFEST Das Oktober Metalfest maakt vandaag opnieuw een nieuwe naam bekend. Tijdens...

Iron Maiden

IRON MAIDEN OOK NAAR COPENHELL 2020 Vandaag werd bekend dat Iron Maiden naar Nederland en België komt. In de...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.