Muzikale droom waarmaken? Hier zijn enkele tips!

AFAS Live sfeer concert
Muzikale droom waarmaken? Hier zijn enkele tips!
Door RobZ op 03 juli 2020 - 22:03 1 Heb je al eens gedacht hoe het zou voelen om jouw eigen muziek te kunnen voorstellen aan een publiek, om je albums te kunnen verkopen of een bomvolle zaal aan het dansen te krijgen? Dan ben je heus niet de enige. Velen hebben namelijk de droom om een artiest te worden en de podia te kunnen betreden net zoals Ed Sheeran bijvoorbeeld vorig jaar op Sziget, of mensen toe te rappen gelijk Snoop Dogg vanaf een knallend Rock Werchter podium. Hoewel de voorbije jaren vele artiesten zoals Grace VanderWaal, Lewis Capaldi en Billie Eilish hun weg naar de top hebben kunnen banen, slaagt toch niet iedereen daarin. Daarom geven wij jou maar al te graag enkele tips mee hoe je jouw muzikale droom kan waarmaken.



Oefening baart kunst
Een nummer schrijven gebeurt jammer genoeg niet in één, twee, drie, en zeker niet als je een opkomende artiest bent en nog veel moet leren. Ook voor het schrijven van teksten is veel creativiteit, inspiratie maar ook geduld nodig. Schrijven, herschrijven ..en nog eens proberen. Ja, oefening baart kunst en ook op vlak van teksten schrijven. Hoe meer je het doet, hoe sneller je het onder de knie zal krijgen en hoe sneller je jouw eerste album zal kunnen uitbrengen.

De juiste combinatie is key
Wil je de nummer één artiest worden op Spotify, dan moet je enorm veel rekening houden met de technische aspecten als je een nieuw nummer op de markt wilt brengen. Deze aspecten zijn onder andere de toonsoort, tempo, energie, maatsoort en dansbaarheid. Uit onderzoek van Betway, dat 20 succesvolle hits van de afgelopen tien jaar in de hitparades van 22 landen vergelijkt en analyseert, is gebleken dat de voorkomende maatsoort bij populaire nummers is 4/4. Een hit scoren in België? Combineer dan die maatsoort met toonsoort F/C en een snel tempo (121). Jouw nummer zal ook relatief hoog moeten scoren op vlak van energie (69) en dansbaarheid (72). Wil je graag doorbreken in Nederland? Gebruik dan de 4/4 maatsoort, D als toonsoort en vlug tempo (114). Voeg er nog de energie (68) en dansbaarheid (71) aan toe en je hebt een hit die wereldwijd gespeeld zal worden op radiostations zoals Studio Brussel, Qmusic of Sky Radio.



Durf te experimenteren
Hoewel je misschien je een voorliefde hebt voor een specifiek genre, is het toch belangrijk om te durven experimenteren met verschillende genres, stijlen en muziekinstrumenten. Je zal daardoor wellicht vaardigheden ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had. Je kan ook experimenteren op vlak van looks en kledij. Denk maar aan bijvoorbeeld Lady Gaga die tijdens elk concert extravagante kostuums en vele pruiken uit haar zeer kleurrijke kast haalt.



Muziek en video: de perfecte combinatie
Dat mensen niet alleen muzikaal maar ook visueel ingesteld zijn, is door de jaren heen zeer duidelijk geworden. Denk aan bijvoorbeeld Uptown Funk van Mark Ronson dat 3,8 miljard keer bekeken werd, of de videoclip voor Despacito van Luis Fonsi welke maar liefst 6,69 miljard views heeft op YouTube. Dankzij een video kan je jezelf echt profileren als muzikant en krijgt jouw muziek dus zowel letterlijk als figuurlijk een gezicht. Een videoclip is ook gemakkelijk te delen via social media wat je bekendheid nog meer kan doen stijgen.



And the award for best newcomer goes to...
...you! Ja, jouw muzikale ambities achterna gaan kan wellicht op een succesvolle knaller van een carrière uitdraaien. Blijf jezelf ontwikkelen, blijf dromen en wie weet neem je binnenkort jouw eerste award in ontvangst.

Wekelijks het belangrijkste festivalnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Left Of The Dial news

LEFT OF THE DIAL FESTIVAL BEREIDT MOGELIJKE 1,5...Het Left of the Dial festival, dat op 16 en 17 oktober in Rotterdam...

Exit Festival news

EXIT FESTIVAL OP LOSSE SCHROEVEN DOOR OPLEVING... Verontrustend nieuws uit Servië. Het corona-virus is daar snel een groter...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.