Lichtinstallaties tijdens het Amsterdam Dance Event

DJ Sfeer (ADE 2016)
Lichtinstallaties tijdens het Amsterdam Dance Event
Door JenitaPostma op 19 oktober 2020 - 11:26 1 Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) brengen lichtkunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov een ode aan de nacht- en festivalcultuur. Op uitnodiging van Stichting NDSM-werf ontwikkelen beide makers een site-specifieke installatie op de werf onder de noemer Because the Night. Deze werken maken in deze individuele tijd een collectieve beleving in de openbare ruimte mogelijk, door te spelen met elementen als geluidsgolven, licht en ritme.

De presentatie Because the Night bestaat uit twee werken. Zo creëert licht-en geluidskunstenaar Boris Acket (1988), o.a. bekend van zijn lichtwerken op DGTL Festival, het lichtwerk ‘BAKEN’. In een stuurloze tijd zonder stip aan de horizon brengt deze installatie, gecreëerd in samenwerking met Chris van Meer, Lumus Instruments, Ampco Flashlight, Think! AV & Van Ham Tenten en Podia, een kleine zucht van verlichting, een teken van leven. Zachtjes ‘klopt’ het licht rond in het ritme van een hartslag, als een vuurtoren. Ieder die het werk van een afstand gadeslaat kan de hartslag waarnemen zonder hem te horen. Zo benadrukt het werk de oorverdovende stilte van ADE 2020 en steekt het letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem bij de nacht- en festivalsector en bij alle Amsterdammers. Het werk is bedoeld als een rustgevende stip aan de horizon -  die vanuit verschillende plekken te zien is - maar wie 'BAKEN' van heel dichtbij ervaart kan het hart daadwerkelijk zachtjes horen kloppen. De hartslag is speciaal voor ADE opgebouwd uit de kicks (bassdrums) van de meest gebruikte drumcomputers in de dancemuziek. 

Het tweede werk van Because the Night is van lichtkunstenaar Vladimir Grafov (1964) die in zijn installatie Invincible Sun lasers gebruikt om een abstract en autonoom lijnenspel te creëren op de Y-helling waar vroeger de schepen het IJ in rolden. De laserlichten, onlosmakelijk verbonden met de sfeer en het decor van dancefeesten, vormen de basis voor zijn werk en verbeelden hoe na zonsondergang het daglicht plaatsmaakt voor het licht van de nacht. Grafov koppelt in zijn werk wetenschap en techniek om tot nieuwe ervaringen te komen op het gebied van vorm, kleur en geluid.

De expositie start op woensdag 21 oktober en de werken zijn 21 t/m 25 oktober tijdens Amsterdam Dance Event te bezoeken op NDSM-werf. Toegang is gratis en de werken zijn dagelijks van 17.00 uur tot 23.00 uur te zien. Een tijdslot reserveren is niet nodig.




Nooit meer belangrijk festivalnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Sunnery James Ryan Marciano

SUNNERY JAMES & RYAN MARCIANO EERSTE NAMEN VOOR...Op 6 maart 2021 staan Sunnery James & Ryan Marciano op een nieuwe...

Crossing Border

CROSSING BORDER 2020 GAAT VOLLEDIG ONLINE MET O.A.... Het Haagse festival Crossing Border zou in eerste instantie gedeeltelijk...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.