RECENSIE: Marco Martens - Morgen Zal Ik Thuis Zijn

Martens
2017-11-02 Marco Martens is dichter, schrijver en docent, maar begon als rapper. Zijn taalkunsten brachten hem naar verscheidende festivals, plekken en gezelschappen, zoals bijvoorbeeld De Parade. Zijn laatste project bestaat uit twee delen: een podcast en een EP. Martens is onlangs vader geworden en ontdekt het vaderschap niet alleen thuis, maar ook in zijn werk. In zijn podcast gaat hij in gesprek met andere artiesten en bespreekt hij taal, inspiratie en het krijgen van kinderen. Daarnaast brengt hij ook een EP uit met ditzelfde thema: Morgen Zal Ik Thuis Zijn. Deze EP bevat zes zeer persoonlijke nummers. De instrumentatie werd verzorgd door de muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee.

Soms is het luisteren naar Nederlandstalige muziek lastig. Hoewel het de eerste taal hier is, vraagt het toch behoorlijk wat lef om ook hier ook muziek in te maken. Teksten komen dichterbij, zijn begrijpbaarder en daardoor misschien ook eerder onderhevig aan kritiek. Deze EP ligt Martens dicht aan het hart en dat is direct te horen. Op het eerste nummer ‘Kind Van De Wind’ bezingt hij de liefde voor zijn toekomstige kind. Begeleid door de voors- en tegens van de wind en de verschillende rollen die wind kan spelen, vertelt hij hoe hij zijn kind Rotterdam en de rest van de wereld zal laten zien. De komst van een zoon of dochter laat Martens ook nadenken over zijn eigen leven en dromen. Dit bezingt hij op ‘Huisje Met Een Tuin’ en het titelnummer ‘Morgen Zal Ik Thuis Zijn’, maar ook over hoe hij nog steeds wil loslaten en doen wat goed voelt: ” Ik heb zin om te ontsporen” op ‘Dansen (Uit De Maat)’.

Hoewel de verhalen die Martens vertelt mooi zijn en het duidelijk veel betekenen, werkt het muzikaal gezien bij de meeste nummers niet zo goed. Soms voelt het alsof de tekst en muziek los van elkaar gemaakt zijn. Alsof het gedicht er eerst was en tot nummer getransformeerd werd, waarbij het ritme van de tekst onderhevig was aan het ritme van de muziek. Spoken word en gedichten kennen vaak verschillende tempo’s binnen één stuk. Het ritme ondersteund de tekst en geeft kracht aan de woorden, waardoor het een enorme emotie kan overbrengen. Deze samenwerking tussen tekst, tempo en muziek ontbreekt af en toe op Morgen Zal Ik Thuis Zijn, waardoor het niet zo emotioneel en krachtig is als dat het zou kunnen zijn.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Marco Martens Label:Eigen Beheer
Cover Novo Amor & Ed Tullett - Heiress

Novo Amor & Ed Tullett - HeiressDankzij een aantal sterke singles en dito EP´s (twee stuks) weet’ Novo Amor...

Cover Sivu - Sweet Sweet Silence

Sivu - Sweet Sweet Silence Sivu klinkt als een singer-songwriter die zich ergens ophoudt in de bergen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT