RECENSIE: Razz - Nocturnal

RAZZ
2017-10-16 De Duitse mannen van Razz wisten met hun eerste album, With Your Hands We'll Con-quer uit 2015, al behoorlijk naam te maken in hun thuisland. Het heeft slechts één album geduurd voordat dat succes naar meer smaakte. Met de opvolger Nocturnal hoopt de band Europa te gaan veroveren. Maar de concurrentie in Europa is moordend en om ook hier hun naam te kunnen vestigen, had Razz zich iets duidelijker moeten onderscheiden door bijvoorbeeld iets meer risico te nemen.

Nocturnal' bevat elf nummers. Elf kansen dus om te laten horen wat je als band in huis hebt. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Razz heeft deze kansen niet echt zorgvuldig benut en laat op hun tweede plaat een eenzijdig geluid horen. Vanaf de eerste seconde klinkt er een energiek geluid. Maar zonder enige wisseling in tempo, wordt de plaat, hoewel het allemaal uptempo nummers zijn, een beetje vermoeiend. Het snelle gitaar werk dat doet denken aan de sound van Editors wordt net iets te hevig toegepast op ieder nummer. Na een aantal nummers weet je het onderhand wel en slaat de verve-ling enigszins toe. Het is duidelijk dat Nocturnal een verrassend element mist waardoor de band de aandacht van de luisteraar vast kan houden.

Naast de constante energie op hun tweede plaat heeft Razz nog op een andere manier op safe gespeeld. Er zijn namelijk geen uitschieters of rauwe randjes te horen op Nocturnal. Hierdoor klinken de rockers vrij braaf en wellicht zelfs inspiratieloos. Jammer, want op basis van hun debuutalbum hadden deze jongens misschien nog best wel eens stevig met hun voeten op de Europese muziekbodem kunnen komen te staan. Met iets meer risico's waren de hitlijsten wellicht meer binnen handbereik geweest.

Dat de jongens op safe gespeeld hebben, komt misschien wel vanwege de grote stap die zij gezet heb-ben. Je wil als band niet afgaan als je juist een nieuwe stap zet in je carrière. Begrijpelijk, maar in dit geval levert het de Duitsers een gemiste kans op.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Razz Label:SPV
Cover Siv Jakobsen - The Nordic Mellow

Siv Jakobsen - The Nordic MellowFluisterliedjes, zo wordt The Nordic Mellow , de debuutplaat van de Noorse...

Cover OMD - The Punishment Of Luxury

Orchestral Manoeuvres in the Dark - The Punishment Of Luxury De Britse synthesizerpopband Orchestral Manoeuvres In The Dark werd bijna...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT