RECENSIE: Destroyer - Ken

Ken
2017-12-20 Ooit zag uw scribent Dan(iel) Bejar een indrukwekkende hoeveelheid alcoholhoudende dranken wegtikken tijdens een optreden. De frontman van Destroyer moet het geheel in een roes beleefd hebben. Het fenomeen ‘de roes’ en de muziek van deze band zijn sterk met elkaar verbonden. Ook Ken staat vol met prettig in het gehoor liggende nummers met een aan de jaren tachtig te relateren zachte sound. Een extra dimensie over de gehele lijn zoals bij Kaputt het geval was, zit er deze keer echter niet in.

Waar het creëren van een soort muzikale roes op het genoemde album uit 2011 lukte door consistentie, is Ken zowel te wisselvallig als vol met abrupte veranderingen om dit te kunnen evenaren. Het autobiografische, ingetogen ‘Saw You At The Hospital’ imponeert zowel door de tekst als de breekbare klanken, maar zit ingeklemd tussen twee mindere goden. Daarbij lijkt Destroyer in het aan ‘Saw You At The Hospital’ voorafgaande ‘Cover From The Sun’ als de E Street Band te willen klinken, maar is er van enige finesse in de totale grootsheid geen spoor.

Dat neemt niet weg dat er een aantal fraaie werken op het album staan. Bejar’s teksten herbergen weer eens schitterende, diepe narratieven, waarvoor meestal niet al te veel woorden nodig zijn. Hij is daarbij maatschappijkritisch, al is hij na het uitbrengen van albums vaak gereserveerd over zijn motieven. Over ‘Sky’s Grey’ heeft Bejar desalniettemin gemeld, dat het ”the one that’s closest to my heart lyrically” is. Hij zingt: “Come one, come all, dear young revolutionary capitalists. The groom's in the gutter. And the bride just pissed herself.”

Al met al is Ken een redelijk album, waarop sterke nummers als het ietwat vreemde en donkere ‘Ivory Coast’ omgeven worden door een aantal niemendalletjes en het door een verschrikkelijk accent moeilijk serieus te nemen ‘La Regle Du Jeu’. Het mooie aan Destroyer is dat een volgende plaat zomaar weer een voltreffer kan zijn.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Destroyer Label:Dead Oceans
Cover Widowspeak - Expect The Best

Widowspeak - Expect The BestOndanks een handvol uitstekende albums komt Widowspeak live net iets beter...

Cover Dmitry Evgrafov - Comprehension Of Light

Dmitry Evgrafov - Comprehension Of Light Dmitry Evgrafov is een Russische sound composer . De jonge componist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT