RECENSIE: Claudia Robbens - Who You Want To Be

Robbens
2018-03-03 Americana is een veel omvattend hokje om een artiest in te plaatsen als je het even niet meer weet. Claudia Robbens wordt daarom voor het gemak als Americana artieste weggezet, en dan denk je in Nederland al snel aan artiesten al Ilse Delange, Danny Vera en Douwe Bob. Maar de Haagse muzikante heeft een alternatief randje dat haar minder commercieel maakt, maar dat zeker een groter publiek zou kunnen aanspreken. Op Who You Want To Be, haar eerste echte album, laat ze een gemêleerde stijl horen die vooral uit de elementen folk, wat blues en een beetje country zijn samengesteld. Voordat Robbens tot haar eerste plaat kwam heeft zij een tijdje in de muziekwereld, onder andere als jazzzangeres en als zangeres in een Antilliaans trio, rondgedoold. Het resultaat van alle omzwervingen heeft ze meegenomen in haar muziek.

Who You Want To Be is een warm klinkend album en ook de stem van Robbens is warm en prettig om naar te luisteren. Een echte countrysnik heeft zij (gelukkig) niet waardoor de echte country aan haar voorbij gaat. Meer gaat het de kant op van wat meer alternatieve singer-songwriters als Lucinda williams, een beetje Alison Krauss en een snufje Heather Nova, maar ze heeft er wel wat eigens van gemaakt. Claudia heeft daarnaast een prima band om haar heen verzameld zodat alles tot in perfectie is uitgevoerd.

Het album begint met een paar midtempo songs en vooral haar verhalende manier van zingen, uiteraard met teksten uit het leven gegrepen, in ‘Head Out Of The Water’, ‘Orange County’ en ‘Old Habits Part II’ maken indruk. De vlotte bluessong ‘Mr. Blues’ hapt ook lekker weg, maar nog meer indruk maakt ze met een paar zeer indrukwekkende ballads ‘Out Of The Shelter’ is er een van. De combinatie van piano en pedal steel is hier in heel sfeervol. Ook het afsluitende ‘Like The Sun And The Rain’, dat slechts bestaat uit piano en wat strijkers laat de vocale kwaliteiten van Claudia mooi naar voren komen. Dat ze soms ook kan rocken laat ze horen in ‘It Plays On’ dat in de brug, halverwege de song, de gitaar even venijnig laat bijten, maar daarna keert de rust weer. Hoogtepunten te over op deze mooie plaat, maar we moeten zeker het doordringende ‘Hope’, waarin alle soorten van gitaar en een viool worden gebruikt, nog wel even noemen.

Opduikende Youtube beelden van Claudia die voor twee man en een paardenkop haar warme en krachtige stem laat horen, dat willen we niet meer zien. Op basis van dit mooie album verdient Claudia meer lof, veel meer. Op Who You Want To Be laat ze horen dat er een heel goede zangeres is opgestaan die de Americana in haar zuiverste vorm naar een hoger plan weet te tillen. We gebruiken de term niet graag, maar voor deze ene keer: dit is on-Nederlands goed.
Recensent:Jan Didden Artiest:Claudia Robbens Label:Marista
Klaver

John F. Klaver Band - Catch The Morning SunVoor de kenners van het betere verfijnde gitaarwerk uit de Lage Landen is...

Cover Chabliz - Straight Stories

Chabliz - Straight Stories Chabliz is een Nederlandse (Den Haag, Rotterdam en Leiden) band die ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT