RECENSIE: Josienne Clarke & Ben Walker - Seedlings All

Clarke
2018-12-10 Het moet een jaar of twee terug zijn geweest dat de zaal in Chicago grotendeels leeg bleef bij een optreden van het Engelse folkduo Josienne Clarke & Ben Walker. Geen echte verrassing, aangezien ook de verkoop van het album waarmee rondgetrokken werd al tegenviel. Veel bands zouden er de brui aan hebben geven, maar Clarke en Walker besloten juist om nog één keer alles te geven wat ze in huis hadden. Het resultaat is Seedlings All, een plaat waarop het duo de luisteraar absoluut weet te overtuigen van hun kwaliteiten.

Dat komt met name doordat het tweetal niet zo doorsnee klinkt zoals je zou verwachten van een folkduo met vrouw op zang en man op gitaar. Nee, Clarke en Walker boren allerlei verschillende inspiratiebronnen aan en de nummers worden bijna zonder uitzondering voorzien van subtiele instrumentale aankleding, waarmee de valkuil van kale folknummers wordt vermeden. De sfeer klinkt daardoor ook gevarieerd en biedt ruimte voor genres als jazz (‘Bells Ring’, ‘Sad Day’) en postrock (het Sigur Rós-achtige ‘Ghost Light’). Walker profileert zich bovendien zonder dat zijn gitaarwerk te vaak de hoofdrol opeist; ook de (doffe) drums of het toetsenwerk treden op de voorgrond, met de fijne pianosolo op ‘Tender Heart’ als hoogtepunt.

Ook in de zang van Clarke is voldoende variatie te horen, al liggen inspiratiebronnen als Joni Mitchell (‘Bells Ring’) en Joanna Newsom (‘All Is Myth’) er af en toe wel erg dik bovenop. De teksten blijken bij vlagen heftig, emotioneel en persoonlijk te zijn. Zo gaat opener ‘Chicago’ over de lege zaal die het tweetal daar destijds aantrof, en twijfelt Clarke in ‘Maybe I Won’t’ openlijk over het moederschap. Het duo toont in dergelijke nummers daarnaast aan dat ze hun folkroots niet verloochenen en zeker niet bang zijn om waar nodig alle ruimte voor de teksten te laten.

Dat neemt niet weg dat er ook nummers zijn die minder goed in elkaar steken of door matige ideeën verpest worden. Zo is het genoemde ‘Maybe I Won’t’ tekstueel zeer persoonlijk, maar past de toevoeging van een oud kinderrijmpje eigenlijk alleen qua sfeer. Ook op het treffend genaamde ‘Things Of No Use’ passen de simpele ” woohoo’s” niet bij de slimme, serieuze teksten op de rest van het album.

Het zijn gelukkig incidenten, want Seedlings All is een fijne, gevarieerde plaat geworden die maar zelden als dertien in een dozijn singersongwriterwerk klinkt. De combinatie van het uitstekende, gevarieerde instrumentale deel met de emotionele, goed gezongen teksten van Clarke levert een plaat op die doet hopen dat lege zalen voor het duo tot het verleden behoren.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Josienne Clarke & Ben Walker Label:Subpop
Yarrow

The Deep Dark Woods - YarrowHet Canadese The Deep Dark Woods kwam in 2006 met een debuutalbum met...

Forth

Forth Wanderers - Forth Wanderers Forth Wanderers is, naast een voetbalclub uit Schotland, één van die vele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT