RECENSIE: Town of Saints - Celebrate

Celebrate
2018-12-19 Hoe zouden we ons gedragen als morgen opeens de wereld vergaat? Dat is het idee achter Celebrate van Town Of Saints, een plaat die er bijna niet gekomen was. Na voorganger No Place Like This wilden violiste Hela Salkolathi en gitarist/zanger Harmen Ridderbos er in eerste instantie namelijk de brui aan geven. Na een aantal optredens als duo begon het heilige vuur bij beiden echter weer te branden en kwam ook de inspiratie helemaal terug, met dit derde album als resultaat.

Op papier is folk het genre waarin het tweetal zich voortbeweegt, maar in de praktijk blijkt Celebrate een bijzonder gevarieerde plaat te zijn die ook veelvuldig flirt met country en rock. Dat levert een album op dat bij vlagen vuig en smerig uit de hoek kan komen, om vervolgens zonder kwaliteitsverlies over te schakelen naar een ingetogen track. Met name de variatie in de zang van Ridderbos speelt daar een belangrijke rol in. Meerdere malen (‘Celebrate’,‘Requiem For The Living’, ‘Oscillate’) schakelt hij binnen een nummer over van een standaard voordracht naar bijtende en agressieve zang, waardoor er een fijne tegenstrijdigheid ontstaat die goed past bij het thema van het album. Bovendien wordt ook de achtergrondzang van Salkolathi doeltreffend ingezet om nummers van extra aankleding te voorzien en de plaat in balans te houden.

Haar vioolspel heeft hetzelfde effect; niet alleen weet het nummers te dragen (‘Celebrate’, ‘Ode To The New World’) maar vaker nog geeft het de tracks net dat subtiele beetje extra. Het is echter niet alleen de viool die aandacht verdient, want Celebrate blijkt ook op instrumentaal vlak een plaat die bol staat van de variatie. Zo speelt Ridderbos zowel rommelige (‘Requiem For The Living’) als supercleane (‘Rise Up’) solo’s en haalt hij op ‘Ode To The New World’ ook een steelgitaar van zolder. Bovendien is het tweetal niet bang om ruimte te laten voor andere instrumenten, zoals speels toetsenwerk in ‘No Mistakes’ en drumpartijen met (soms misschien iets té aanwezige) country-invloeden.

Je zou denken dat al die variatie tot een rommelig album leidt, maar niets is minder waar. Het is razend knap hoe bijvoorbeeld alle uiteenlopende ideeën binnen een nummer als ‘Oscillate’ toch een bijzonder sterk nummer opleveren. Zowel binnen nummers als tussen tracks in wordt er moeiteloos van stijl geswitcht, en dat komt de plaat absoluut ten goede. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de vele country-invloeden niet alle luisteraars zullen kunnen bekoren.

Celebrate is een plaat die overloopt van de variatie en zijn veelvoud aan goed uitgewerkte ideeën ook nog eens uitstekend op elkaar aan weet te laten sluiten. Het levert een plaat op die over de gehele linie sterk klinkt zonder dat nummers op elkaar gaan lijken. De balans tussen ingetogen folknummers en swingende knallers is bovendien uitstekend. We mogen blij zijn dat Town of Saints er niet mee gestopt is, want Celebrate is zonder twijfel eindejaarslijstjes materiaal.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Town of Saints Label:SnowStar Records
Cover Hanna Paulsberg Concept - Daughter Of The Sun

Hanna Paulsberg Concept - Daughter Of The SunJe hebt van die avontuurlijke jazz met ingewikkelde partijen, een druk...

Cover Bokante & Metropole Orkest - What Heat

Bokante & Metropole Orkest - What Heat Het project achter het album What Heat is een extreme culturele en genre...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT