RECENSIE: Todd Tobias and Combo Qasam - Massubu Evening Entertainers

Todd Tobias
2018-09-18 Je hebt experimentele muziek en je hebt muziek waar geen touw aan vast te knopen valt. In de laatste categorie valt het nieuwe project van Todd Tobias. Samen met de fictieve band Combo Qasam maakt hij het albumMassabu Evening Entertainments. Het album is een claustrofobische, surrealistische tocht langs alle muziekgenres die er lijken te bestaan. Dat fascineert geen seconde en werkt van begin tot einde op de zenuwen.

Todd Tobias is vooral bekend als producer van de rockband Guided By Forces. Met zijn soloprojecten tapt hij uit een compleet ander vaatje. Via het Nederlandse label Tiny Room Records wordt het nieuwste album uitgebracht. Massabu Evening Entertainments draait om een fictieve band met fictieve instrumenten in een fictieve stad. Dat kan qua sfeer nog iets worden, maar op deze plaat heb je geen seconde het idee dat er überhaupt is nagedacht over een groter concept.

Eigenlijk kun je van deze plaat ook geen willekeurige momenten pakken. Het album voelt als een aaneenschakeling van losse geluidsfragmenten. Dat alle liedjes rond de één of twee minuten duren draagt daar verder aan bij. Neem bijvoorbeeld ‘Restless Natives’ waarbij enkele seconden swingende rock ‘n roll worden afgewisseld met rare stiltes in de muziek. Eventjes lijkt er een lekker ritme te ontstaan, maar dat wordt abrupt beëindigd. Het geheel springt van extreem luid naar heel zacht. Op de achtergrond hoor je lichtjes mensen gillen. Net zo bevreemdend is ‘Doctor Shar’. Hier wordt de luisteraar plotseling opgeschrikt door een luid onaangenaam gegil.

Het is helder dat Todd Tobias met Massabu Evening Entertainments een ambitieus doel voor ogen had. De rollercoaster die het album geworden is, slaat echter door in de ambitie om te experimenteren. Het is een verzameling geluidsfragmenten ontdaan van enige melodie en emotie. Je moet er maar zin in hebben.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Todd Tobias and Combo Qasam Label:Tiny Room Records
Cover Mastersystem - Dance Music

Mastersystem - Dance MusicEen nieuwe Britse supergroep. Mastersystem bestaat uit Scott Hutchison...

Siegal

Ian Siegal - All The Rage Met de Britse bluesman Ian Siegal weet je altijd wat je in huis hebt....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT