RECENSIE: Left Hand Georges - Back Home

LHG
2018-11-15 Met zijn naar hem vernoemde Left Hand Georges & Friends probeert de Limburgse Georges Veltjen de wereld te veroveren. Als een ouderwetse troubadour trekt hij er op uit om inspiratie op te doen en daarover te schrijven om het vervolgens te vertalen in eigen composities. Maar liefst dertien van die verhalen zijn er op zijn eerder dit jaar uitgebrachte album Back Home te vinden. Het doel van dit alles is de luisteraar kennis te laten nemen van hetgeen Veltjen zoal in het buitenland heeft uitgespookt. In een bestelbusje heeft hij lange tijd door Griekenland gezworven en in Portugal heeft hij vijftien jaar gewoond. Zoiets moet toch de nodige inspiratie voor een interessant stuk muziek opleveren zou je menen. De bijgesloten bio belooft in ieder geval veel goeds en nodigt uit om hier eens goed voor te gaan zitten.

Daar waar de echte troubadour voornamelijk zichzelf muzikaal begeleidt laat Veltjen deze taak over aan zijn medereizigers Yvon Steegmans die de gitaar en achtergrondzang verzorgt en Bert Peyffers die het geheel van mandoline, percussie en dubbele bas voorziet. Hijzelf neemt de, overigens prettig doorleefde maar ietwat vlak klinkende vocalen voor zijn rekening en pakt daar ook nog eens de akoestische gitaar bij die hij regelmatig combineert met een mondharp. De inspiratie leidt niet alleen tot muzikale vruchten en Engelstalige teksten maar Veltjen maakt daarbij ook nog eens schilderijen die bij zijn liedjes passen. Alsof dit nog niet genoeg is verscheen er ook nog een documentaire, of beter gezegd een roadmovie, waarin de Limburgse muzikant wordt gevolgd tijdens een trip van zijn geboorteplaats Heusden-Zolder naar Portugal. Op deze manier probeert hij zijn muziek hier op de kaart te krijgen. Left Hand Georges is nog nauwelijks bekend, je zou hem zelfs miskend kunnen noemen, en de vraag is of deze roadmovie daar verandering in gaat aanbrengen. Je gunt de sympathieke muzikant graag het voordeel van de twijfel maar de vraag doemt op of Nederland wel klaar is voor de wereldse verhalen van deze wereldreiziger, want heel erg opwindend of wereldschokkend zijn de liedjes vrijwel nergens.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Left Hand Georges Label:Marista
Cover Andre van den Boogaart - Op De Terugweg Van Nergens

Andre van den Boogaart - Op De Terugweg Van NergensEen rasmuzikant met ruwe, eerlijke, Nederlandse teksten die recht uit het...

Cover Modern Studies - Welcome Stranger

Modern Studies - Welcome Stranger Op hun Spotify-pagina noemt de Schotse band Modern Studies zichzelf ‘feral...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT