RECENSIE: Lassen - Eventyrer

Lassen
2019-01-18 Lassen is een jazz-kwartet geformeerd door de Noorse saxofonist en zanger Harald Lassen. Hij staat bekend om zijn onvoorspelbare, karakteristieke mix van saxofoon, vocalen en percussie. In het verleden is hij verbonden geweest aan zowel de Noorse rockband The Switch als aan de Noorse popband No. 4, maar Lassen is vooral bekend binnen de jazzscene. Zo heeft hij in bands als Pixel, Mopti en DUPLEX gespeeld en is hij een graag geziene gastmuzikant op menig album van bandjes uit zijn geboorteland. Na zijn eerste zelfstandige uitje met Rainbow Sessions uit 2016, lijkt de tijd rijp voor zijn eigen ensemble.

Liefhebbers van free-flowing organic jazz, waar er intuïtief en freestyle gespeeld mag worden en waar de traditionele instrumenten als piano, bas en saxofoon de ingrediënten zijn, kunnen met het debuutalbum Eventyrer hun geluk niet op. Niet alleen een heerlijk fris en helder geluid komt er uit de speakers, je hoort ook dat het album met veel talent en enthousiasme is opgenomen.

Als luisteraar wordt je in eerste instantie op het verkeerde been gezet door de opener ‘Alt Flyer’, wat begint met traditionele jazz. Al na anderhalve minuut switcht de saxofoon over naar vrije experimentele jazz en dan weet je dat je met uitzonderlijk goede muzikanten van doen hebt.

Het muzikale avontuur gaat Lassen namelijk niet alleen aan: hij wordt bijgestaan door de Belgische pianist en componist Bram de Looze, een talent op zichzelf. Vooral op ‘Lila Eule’ is zijn inbreng goed te horen en komt het beste in zijn spel naar boven. De ritmesectie bestaat uit Stian A. E. Andersen op bas en Tore Flatjord op drums en percussie, die vakkundig de beide lead instrumenten bijstaan. Met name het nummer ‘You Should Have Been There’ is dankzij hun inleiding en vormgeving één van de hoogtepunten op dit album. Hierbij zijn de piano en de saxofoon slechts een invulling van de ruimte die de ritmesectie open laat.

De ervaring die Lassen heeft opgedaan met dansers en muzikanten in Afrika komt voornamelijk in ’Kulturus’ tot uiting. De ritmes, gepaard gaande met de steeldrums van Clifton Harrydass zorgen ervoor dat dit album nergens verveelt. Ook al is dit het kortste nummer, het heeft wel degelijk impact. Schijnbaar lenen de ritmes zich ook voor vocalen: alleen op dit nummer en het andere Afrikaans getinte ‘Min By’ wordt er gezongen, zonder dat dit overweldigend wordt.

Lassen heeft er goed aangedaan om zijn eigen composities te laten vertolken met de door hem geselecteerde muzikanten. Dat we nog veel meer mogen gaan horen van dit uitzonderlijke kwartet.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Lassen Label:Jazzland
Bqxter

Tom Baxter - The Other Side Of BlueDe Engelse singer-songwriter Tom Baxter heeft een lange tijd niets van zich...

Cover Maarja Nuut & Ruum - Muunduja

Maarja Nuut & Ruum - Muunduja De Estlandse zangeres en violiste Maarja Nuut heeft na twee soloalbums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT