RECENSIE: Caliban - The Awakening

Caliban - The Awakening
2007-05-26 Moshcore, metal volgens het hardcore principe waarin tempowisselingen de toon voeren en van zich laten horen in de vorm van zogeheten 'breakdowns'. Dansen hierop doet de jeugd door middel van een slechte capoeira immitatie, alleen in plaats van het capoeira spel te spelen, beperkt de gemiddelde mosher zich tot het lomp heen en weer slaan van de armen en benen.

Wel zijn beide 'dansen' een reactie op muziek. Een nieuwe topper in de moshcore scene zal ongetwijfeld het nieuwe album van Caliban zijn, die met hun The Awakening de Killswitch Engage/Chimaire metalcore meer links laten liggen en nu duidelijk het vizier hebben gericht op de moshcore scene.

Maar eerlijk is eerlijk, ondanks dat ik persoonlijk niet zo'n fan ben van het moeten ontwijken van ledematen tijdens concerten en het er tevens ook vrij lomp vind uitzien, moet ik wel toegeven dat The Awakening geen slecht album is. Integendeel zelfs.

De beste vooruitgang heeft frontman Andy Dörner gemaakt, de zanger die tijdens de promotie van het vorige album nog moeite had met de Engelse taal (Och, welke Duitser beheerst deze nog wel tegenwoordig?) klinkt op The Awakening alsof hij eens flink heeft zitten werken aan zijn Engels, en dan met name om het Duitse accent weg te krijgen, welke op irritante wijze nog wel aanwezig was tijdens The Opposite Within.

Ook de productie van The Awakening is een flinke vooruitgang in het geluid van Caliban. Daar waar The Opposite Within nog wel eens rommelig over kwam, is The Awakening daarentegen een mooi gepolijst resultaat geworden.

Toch is het nog maar de vraag of Caliban in deze hoek zal blijven. Zal Caliban tijdens het opnemen van het volgende album zich weer richten op de moshcore scene, of heeft deze te zijner tijd dan aan populariteit verloren? Tot die tijd is The Awakening alvast een fijn album waarmee je thuis op je moshmoves kan oefenen.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Caliban Label:Roadrunner Records
Dolores O'Riordan - Are You

Dolores O'Riordan - Are You Listening?De voormalige frontvrouw van The Cranberries laat na een vier jaar lange...

Tori Amos - American Doll Posse

Tori Amos - American Doll Posse Hoewel Tori Amos al jaren bekend staat om haar vaak wat cryptische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT