RECENSIE: Turnstile - Glow On

Turnstile
2021-12-28 Turnstile is een hardcore band uit Baltimore (Maryland, USA) waar zij met gelijkgestemde bands als Angel Du$t en Trapped Under Ice een kleine maar levendige scene vormt. Dat de meeste bandleden dubbelen in andere lokale bands heeft bijgedragen aan een hechte scene.

Glow On is de derde langspeler van Turnstile die zich een meester toont in het schrijven van melodieuze hardcore songs. Turnstile heeft alles in huis: de songs, de riffs, de breaks, de koortjes, een geweldige ritmesectie en een onverwoestbare energie. De muziek schreeuwt om een slam dance met ontbloot bovenlijf.

De aanstekelijke hardcore sound van Turnstile roept herinneringen op aan de meer melodieuze NYHC bands als Gorilla Biscuits en Shelter die begin jaren ’90 hun hoogtijdagen vierden. Turnstile morrelt graag aan de grenzen van het benauwde hardcore hokje waarin ze gevangen zit.

De soepele zangstem van Brendan Yates ligt prettig in het gehoor en ook zijn screams zijn overtuigend. Gitaristen Pat McCrory en Brady Ebert gooien er de ene na de andere strakke riff uit. Drummer Daniel Fang en bassist Frans Lyons houden de boel vakkundig bij elkaar.

De plaat opent met dromerige synthesizerklanken voordat gitaar, drums en bas hun intrede doen. Brendan Yates staat in ‘Mystery’ meteen op scherp: ”There’s a gun to my head, are you gonna get it right?”. ‘Wild Wrld’ is rechttoe rechtaan hardcore, net als ‘T.L.C’ (Turnstile Love Connection).

Turnstile neemt ook regelmatig gas terug, zoals op ‘Underwater Boi’, Alien Love Call’ en ‘No Surprises’. Dit zorgt voor de nodige lucht op het album. Op ‘Alien Love Call’, ‘Endless’ en ‘Lonely Dezires’ krijgt Turnstile vocale hulp van Devonté Hynes, alias Blood Orange (ex Test Icicles). De gitaarriffs op ‘Humanoid/Shake It Up’ roepen de trash-rap mash-up van Anthrax’ ‘I’m The Man’ in herinnering.

Turnstile blaast op Glow On een paar ballonnetjes helium in haar muziek. Hierdoor neemt het soortelijk gewicht weliswaar af, maar wordt haar muziek wel toegankelijker voor een breder publiek. Wellicht geeft het optreden op Pinkpop 2022 Turnstile het laatste zetje, want Glow On heeft de (hit)potentie om uit te groeien tot de nieuwe Nevermind!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Turnstile Label:Roadrunner Records
Cover Stewart Copeland - Ricky Kej - Divine Tides

Stewart Copeland - Ricky Kej - Divine TidesDe grote naam waardoor Divine Tides opvalt, is natuurlijk Stewart Copeland...

Denims

The Dirty Denims - Raw Denim The Dirty Denims zijn echte live beesten. De band bestaat inmiddels 15 jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT