RECENSIE: The Lemonheads - It`s A Shame About Ray - 30th Anniversary Edition

Lemonheafs
2022-03-05 Twee jaar geleden bracht Fire Records een 30th Anniversary Edition van Lovey uit. Dit album uit 1990 markeerde voor The Lemonheads de overgang van de oude, door punk beïnvloede gitaarsound, naar een kalmer, meer melodieus en melancholisch geluid. Op het in 1992 verschenen album It’s A Shame About Ray komt deze nieuwe sound voor het eerst tot volle wasdom.

Op Come On Feel The Lemonheads uit 1993 en Car Button Cloth uit 1996 zou de band het geluid van It’s A Shame About Ray voortzetten en nog verder verfijnen. Deze drie albums samen maken The Lemonheads wat uw recensent betreft tot één van de belangrijkste gitaarbands van de jaren ’90.

It’s A Shame About Ray verscheen net na het losbarsten van de grunge-golf en hoewel de muziek wat rustiger en melodieuzer is dan de meeste grunge, profiteerde de band wel van de toegenomen interesse in gitaarmuziek. De echte doorbraak kwam met de release van de cover van ‘Mrs. Robinson’, de single die oorspronkelijk niet op It’s A Shame About Ray stond, maar wel aan latere persingen werd toegevoegd. Naar verluidt zeer tegen de zin van Lemonheads-frontman Evan Dando.

Op deze 30th Anniversary Edition van It’s A Shame About Ray is ‘Mrs. Robinson’ weer losgekoppeld van het album en toegevoegd aan de schijf met extra’s. Hierop vinden we verder een aantal akoestische tracks, en een negental demo-versies. Het meest interessant zijn echter de Abba-cover ‘Knowing Me, Knowing You’ en ‘Divan’, afkomstig van de EP Mrs. Robinson/Being Round. De cover van ‘Knowing Me, Knowing You’ laat goed horen hoe Evan Dando in staat is om vrijwel elk liedje om te vormen tot een Lemonheads-song. En ‘Divan’ is een nummer waarvan je afvraagt waarom het niet gewoon op een album staat. Ook ‘Shakey Ground’ is een B-kantje, maar deze song is net wat minder interessant dan ‘Divan’.

Dan is er natuurlijk nog het album zelf. It’s A Shame About Ray klinkt ook na dertig jaar nog zeer fris en relevant. Het hoogtepunt is de melodieuze titeltrack, maar ook het snellere ‘Confetti’, met het tongbreker-refrein, is erg sterk, net als het meezingbare ‘Rudderless’, het wat rauwere ‘Alison’s Starting To Happen’ en het zeer melancholische ‘My Drug Buddy’. Zwakke songs bevat It’s A Shame About Ray überhaupt niet.

Vergeleken met de live-sessie die aan de heruitgave van Lovey was toegevoegd zijn de extra’s op deze 30th Anniversary Edition van It’s A Shame About Ray net wat minder interessant. Het eigenlijke album is daarentegen dan weer wat sterker. Voor de fans is deze heruitgave zeker interessant, maar de gewone liefhebber kan ook wel volstaan met het originele album. Als je It’s A Shame About Ray nog niet in de kast hebt staan, is dit een mooie gelegenheid om het album alsnog aan te schaffen!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Lemonheads Label:Fire Records
Cover Palace - Shoals

Palace - Shoals Palace is een viertal uit London die als dertienjarigen besloten samen...

Cover Turnstile - Glow On

Turnstile - Glow On Turnstile is een hardcore band uit Baltimore (Maryland, USA) waar zij met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT