RECENSIE: The Lemonheads - Varshons II

Lemonheads
2019-03-26 Evan Dando verdient een flinke schop onder zijn kont. De frontman en het enige vaste lid van The Lemonheads (Boston, VS) presteert het om zijn trouwe publiek in tien jaar tijd slechts twee albums met louter coversongs voor te schotelen. En dan te bedenken dat Dando beschikt over een groot songwritertalent. Hij was in de pré- en postgrunge jaren immers verantwoordelijk voor puntige (punk)rocksongs als ‘Cazzo Di Ferro’ en ‘I Am A Rabbit’ en geniale popsongs als ‘Ride With Me’, ‘Into Your Arms’, ‘Stove’ en ‘My Drug Buddy’.

Het opnemen van covers is The Lemonheads overigens niet vreemd. Ruim vóór de coveralbums scoorde de band al bescheiden succes met coverversies van ‘Luka’, ‘Mrs. Robinson’ en ‘Step By Step’ (New Kids On The Block). Het laatste album van The Lemonheads met eigen werk dateert alweer uit 2006, toen Dando samenwerkte met de ritmetandem Karl Alvarez/Bill Stevenson (All/Descendents).

Het nieuwe album Varshons II telt dertien covers. De bekendste songs zijn ‘Settled Down Like Rain’ (Jayhawks), ‘Take It Easy’ (Eagles) en Nick Cave’s ‘Straight To You’. De meest geslaagde covers zijn het licht-psychedelische ‘Old Man Blank’ van The Bevis Frond’, ‘Things’ van generatiegenoot Paul Westerberg (Replacements) en ‘TAQN’ (voluit: ‘Take A Quaalude Now’) van L.A. punkband The Eyes.

Opvallendste song is ‘Unfamiliar’ van het Australische The Givegoods, waarvan Dando in 2003 nog even deel uitmaakte. ‘Unfamiliar’ is een reggaesong waarop een register dubeffecten wordt opengetrokken. De coverversie klinkt daarmee een stuk lekkerder dan het origineel.

Hoewel het nog even wachten is op nieuw werk, heeft Dando met zijn Lemonheads live de draad weer aardig opgepakt. Dat bewees hij onlangs in een volle en enthousiaste Pandora. Met als kers op de taart een akoestische toegift in een verlaten trappenhuis van het inmiddels leeggestroomde Tivoli (inclusief een ‘Into Your Arms’ op speciaal verzoek). Genoeg inspiratie voor een volgende plaat zou je denken
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Lemonheads Label:Fire Records
Cover Bökkers - Leaven In De Brouweri-je

Bökkers - Leaven In De Brouweri-je “Een sterke rockplaat die echter de originaliteitsprijs niet zal winnen” ,...

Cover Joe Jackson - Fool

Joe Jackson - Fool Joe Jackson wordt dit jaar 65. Maar Fool klinkt niet alsof hij het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT