RECENSIE: De Staat - Bubble Gum

Staat
2019-03-18 Drie jaar na O is De Staat terug met het album Bubble Gum. Op deze plaat, de vijfde alweer, trekt De Staat de lijn van O door. Dat betekent dat er opnieuw veel ruimte is voor synthesizers, maar dat er ook nog steeds genoeg rock te horen is. En natuurlijk weten de mannen van De Staat nog steeds als geen ander hoe ze een vette groove neer moeten zetten.

Bubble Gum opent ijzersterk met ‘Kitty Kitty’, een stevige, maar tegelijkertijd groovende song met een heerlijk synthbaslijntje. ‘Fake It Till You Make It’ is een electrorocksong met autotune-zang en een heerlijk breakdown. Ook in ‘Pikachu’, dat gebaseerd is op een heerlijk stuwend ritme, en in ‘Level Up’ horen we elektrorock. In deze laatste song leent De Staat wat synthgeluidjes van Depeche Mode.

Songs als ‘Mona Lisa’ en ‘Tie Me Down’ (met Luwten) zijn meer echte rocksongs, net als ‘I’m Out Of Your Mind’, waarvan de geschreeuwde vocalen aan het begin wel wat aan dEUS doen denken. ‘Phoenix’ en afsluiter ‘Luther’ zijn wat langzamer en bevatten allebei wat rustigere gedeelten, maar ook hardere, slepende passages.

De meeste opvallende track op Bubble Gum is ‘Me Time’. Het synthesizergeluid hierin lijkt zo weggelopen uit een gabbernummer uit de jaren ’90. Verder is ‘Me Time’ een heerlijk lompe song die qua tempo precies geschikt is om op te springen. Je ziet de concertzalen en festivalweides al op en neer golven.

Op zich is Bubble Gum een typische De Staat-plaat, maar toch zijn er wel wat kleine verschillen met het voorgaande werk. Vooral de synths krijgen nog iets meer ruimte dan voorheen, maar tegelijkertijd verliest de band de rockbasis zeker niet uit het oog. Hierdoor zet de band weer een klein stapje vooruit en wordt het toch al zeer eigen geluid nog verder uitgediept. De Staat laat op Bubble Gum opnieuw horen waarom ze tot de allerbeste (rock)bands van ons land gerekend worden.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:De Staat Label:Caroline Records
Cover De Bijwerking - Noeste Arbeid

De Bijwerking - Noeste ArbeidEen CD van drie heren op leeftijd die Nederlandstalige rock maken. Het...

Cover The Dandy Warhols - Why You So Crazy

The Dandy Warhols - Why You So Crazy De grootste hit van The Dandy Warhols , waarvan de naam is geïnspireerd op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT