RECENSIE: Howe Gelb - Gathered

Gelb
2019-07-13 Met zijn band Giant Sand heeft Howe Gelb vanuit de woestijn in Arizona de basis gelegd voor alt-country, een mix van onder meer country, rock ‘n roll, folk en blues. Hij is al actief vanaf de jaren tachtig en zette muziek uit de woestijn op de kaart maar de laatste jaren is Howe Gelb vooral de jazz kant op gegaan. Wat ook op zijn 42e release, genaamd Gathered, te horen is.

De nieuwe plaat van Gelb is een mix van eigen nummers en covers. Zo wordt ‘A Thousand Kisses Deep’ van Leonard Cohen uitstekend gecoverd. Door de vertellende manier van zingen komt de prachtige stem van Gelb mooi naar voren. De nummers op de Gathered zijn rustig en bestaan vooral uit zijn stem en piano en gitaar. De muziek heeft af en toe iets weg van Lou Reed, door de karakteristieke stem en emotie die door de muziek heen te horen is.

Dat er op ‘Anna’ helemaal geen stem te horen is valt je eerst niet eens op. De muziek blijft spannend en blijft je aandacht vasthouden. Een perfect voorbeeld van een prachtig nummer waarbij zang overbodig is, de muziek vertelt het verhaal zelf al. In dit nummer zit meer rock en alt-country dan jazz, een mooi contrast met de rest van de plaat en hierdoor zeker één van de hoogtepunten. Op het kleine pianonummer ‘Moon River’ is Gelbs’ dochter Talula te horen. Een prachtige en lieve stem die het liedje mooi invult. Een leuke en geslaagde samenwerking tussen vader en dochter.

Gathered is een mooi, klein en intiem album waarop de stem van Howe Gelb uitstekend tot zijn recht komt. De plaat is misschien niet heel verrassend maar dat vergeven we hem. Een album met vijftien nummers om van te genieten en perfect voor de late uurtjes.
Recensent:Linda Kremer Artiest:Howe Gelb Label:Fire Records
Hydrogen

Hydrogen Sea - AutomataHet is nog steeds Hydrogen Sea , maar dan wel met een flinke uitbreiding. De...

Cover Andy Frasco & The U.N. - Change Of Pace

Andy Frasco & The U.N. - Change Of Pace Andy Frasco & The U.N. hebben in de afgelopen twaalf jaar al vijf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT