RECENSIE: Away With Birds - Away With Birds

AWB
2019-10-08 De broers John en Pat Carrie maken al jaren muziek. Pat doet dat in Ierland en John in Nederland met zijn band Moor Green. Onder de noemer Away With Birds hebben de broers nu samen hun creatieve grenzen opgezocht. Het resultaat is het gelijknamige album Away With Birds. De plaat is in één take opgenomen in een zolderkamer in Amsterdam. Het duo wordt aangevuld met Sjoerd Spoelstra op piano, orgel en achtergrondzang.

Wie luistert naar Away With Birds zal niet snel vermoeden dat deze liedjes in Amsterdam zijn opgenomen. De muziek doet vooral denken aan de uitgestrekte countryvlakten van Amerika of – dichter bij huis – het geïsoleerde gevoel van Drenthe. Nergens dringt het gehaaste van Amsterdam in de muziek door. Away With Birds speelt folk dat aansluiting vindt bij Bonnie ‘Prince’ Billy, Andrew Combs en Bill Callahan. Op sommige momenten valt er zelfs een aanstekelijke, commerciële inslag te horen.

Het duo houdt de muziek dicht bij hen. Daar zit de kracht in. Een nummer als ‘Boat By The River’ had zo bij een kampvuur gespeeld kunnen zijn. De broers Carrie spelen hierop met het repetitieve karakter van hun stem en gitaarritme. Qua karakter doet het liedje denken aan de soundtrack van Into The Wild van Eddie Vedder. In de refreinen zoekt het duo het op sommige momenten meer aanstekelijk. ‘To Kingdom’ is zo’n liedje. Het nummer heeft een ontzettend catchy gevoel. Al snel kan het refrein mee geneuried worden. Vrolijk is het liedje qua tekst niet, maar dat vergeet je snel. Het enige wat ontbreekt zijn de harde drums en het keihard uitgeschreeuwde refrein zoals The Lumineers vaak doet. Het is mooi dat Away With Birds daar niet voor kiest. Want van dit soort folkmuziek bestaat er inmiddels al meer dan genoeg.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Away With Birds Label:It\'s All Happening
Cover Von Spar - Under Pressure

Von Spar - Under PressureZo fascinerend als Von Spar opent met het tweeluik ‘A Dream’, waarbij de...

Marry W

Marry Waterson & Emily Barker - A Window To Other Ways De ontmoeting van twee muzikanten op een speciale middag voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT