RECENSIE: Marry Waterson & Emily Barker - A Window To Other Ways

Marry W
2019-12-20 De ontmoeting van twee muzikanten op een speciale middag voor liedjesschrijvers is niet heel bijzonder. Pas interessant wordt het wanneer blijkt dat beiden een zelfde doel voor ogen hebben en bereid zijn daar alles voor op te geven. Wanneer vervolgens ook nog eens blijkt dat de twee stemmen zo natuurlijk bij elkaar passen dat er aan een samenwerking in de studio geen ontkomen meer mogelijk is en spoedig daarna een verzameling liedjes wordt opgenomen en uitgebracht, dan wordt het tijd om hier eens serieus aandacht te besteden.

Bij een eerste beluistering van A Window To Other Ways van het duo Marry Waterson & Emily Barker zijn die stemmen vanaf de eerste tot de laatste minuut, duidelijk de belangrijkste troeven. Voor beiden geldt dat er aan die eerdere ontmoeting een enorme hoeveelheid aan muzikale samenwerkingen is voorafgegaan. De uit Australië afkomstige Barker beweerde werkelijk geen idee te hebben wie ze eventueel kon aantreffen op die meeting, totdat zij het op het allerlaatste moment te horen kreeg. Ze was bekend met het werk van de Britse Waterson en keek er enorm naar uit om haar te ontmoeten. Het zou voor zowel Waterson als voor Barker een uitermate prettige ervaring worden om met elkaar samen te werken. Na een eerste liedje binnen no-time te hebben afgerond kwamen de twee er al snel achter dat er geen tijd te verliezen was en besloten werd om meteen maar door te pakken.

Het aanvankelijke plan om een EP op te nemen werd dan ook meteen van tafel geveegd. Maar liefst twaalf tracks bleken meer dan goed genoeg om uit te brengen. Met een minimum aan middelen, of beter gezegd: uitsluitend analoge manier van werken, is alles opgenomen. Tijdens ‘Trick Of The Light’ klinken slechts de warme tonen van een staande-bas die de vocalen ondersteunt en horen we Adem Ilhan, hij is tevens de producer van het geheel, die de cello hanteert in de sfeervolle titeltrack waarmee het album wordt geopend. Ilhan leverde bovendien een belangrijke bijdrage tijdens het componeren van het materiaal. Ondanks die prachtige ‘beperkingen’ zijn de muzikanten er in geslaagd een veelzijdig geluid samen te stellen. In het vlotte ‘Perfect Needs’ ligt zelfs een vergelijking met Fleetwood Mac voor de hand maar dan wel met de stem van Christine McVie.

Voor A Window To Other Ways moet je echt even gaan zitten om het allemaal goed te kunnen laten inwerken. Het komt namelijk niet zo vaak voor dat moderne folk in combinatie met een vleugje psychedelica, country en soul op zo’n fraaie en subtiele manier in elkaar verstrengeld raken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Marry Waterson & Emily Barker Label:One Little Indian Ltd
Cover Away With Birds - Away With Birds

Away With Birds - Away With BirdsDe broers John en Pat Carrie maken al jaren muziek. Pat doet dat in Ierland...

Sam Martin

Samantha Martin & Delta Sugar - Run To Me Een eerste beluistering van Run To Me , het album dat Samantha Martin &...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT