RECENSIE: Publiek Geheim - Het Leven = Nu

PuGe
2019-09-05 Drijvende kracht achter Het Leven = Nu van Publiek Geheim is Zoli Soos. Een muzikale duizendpoot, die cum laude afgestudeerd is aan de HKU op compositie en muziekproductie met bijvakken drums en gitaar. De afgelopen jaren maakte hij muziek voor films en toneel, speelde in diverse bands en gaf daarnaast ook nog drumles. Nu brengt hij samen met Harm Rieske een CD uit waar hij voor alle muziek tekent. Dat dit album goed in elkaar zit, kan dan ook geen verrassing zijn.

Het Leven = Nu is een typische nederpopplaat. Energieke en melodieuze nummers in klassieke gitaar, bas, drum bezetting. Met ‘Leef!’ trapt de band flink stevig af met een lekkere stuwende bas en drum. De viool op nummers als ‘Voelt Als Nieuw’ en ‘Dinosaurus’ voegt zelfs een beetje folk toe. Door de muziek neer te zetten als een kruising van Van Dik Hout en Acda en de Munnik, krijg je een idee waar zij zitten in het spectrum, en tegelijkertijd doe je ze daar mee tekort.

De nummers liggen lekker in het gehoor en zijn voldoende afwisselend om een heel album te boeien. Toch zijn het de teksten die het hem echt doen. Ondanks dat die van zeven verschillende schrijvers komen, waaronder zanger Maarten Bokslag en Soos zelf, vormen zij een mooi consistent geheel. Het is grappig, herkenbaar, af en toe serieus maar nergens loodzwaar. Bovendien zit het vol echt Nederlands elementen als wachten op de tram, zomerregen, waterkou en gure wind. Van Zoli’s Hongaarse afkomst hoor je – in tegenstelling tot zijn Vinsky project uit 2014 – op dit album vrijwel niets meer. Via de naam van de band is er toch nog een subtiele verwijzing; het gelijknamige boek van Bernlef speelt zich namelijk in Hongarije af.

Deze muziek past naadloos in een traditie van prachtige popliedjes uit de polder. Het is allemaal lekker swingend en opzwepend, met een goede balans tussen stevigere en gevoeligere liedjes. Het is muziek waar het plezier vanaf spat. Door de herkenbare onderwerpen kan het makkelijk een deel van de soundtrack van je eigen leven worden. Publiek Geheim maakt met Het Leven = Nu een goed toegankelijk debuut. Als je van het Nederlandse poprepertoire houdt, verdient deze band zeker je aandacht.
Recensent:Dave Stam Artiest:Publiek Geheim Label:Eigen Beheer
Cover Maverick Sabre - When I Wake Up

Maverick Sabre - When I Wake UpHij wordt ook wel de mannelijke Amy Winehouse genoemd: Maverick Sabre . De...

Cover The Breath - Only Stories

The Breath - Only Stories Zangeres Ríoghnach Connolly en gitarist Stuart McCallum zijn de twee leden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT