RECENSIE: Swimming Tapes - Morningside

Swimming tapes
2019-09-05 In een tijd waar alcoholvrije IPA, aangelengde limonade en cafeïnevrije cola rijkelijk vloeit, hoort ook een passende soundtrack. De uit London en Noord-Ierland afkomstige formatie Swimming Tapes heeft deze geschreven en uitgebracht, al zou je denken dat het een band uit het zonnige Californië betreft. Zij staan garant voor zomerse, luchtige en mierzoete dreampop, waar zelfs je moeder geen hekel aan kan hebben. Al zou ze hier ook zomaar bij in slaap kunnen vallen.

Hun debuutalbum Morningside bevat elf dromerige nummers die aan elkaar geregen zijn. Wie houdt van variatie en muzikale uitspattingen hoeft niet meer verder te lezen: hier zul je de band niet op betrappen. Het geheel is zeer braaf en van een tempowisseling is al helemaal geen sprake. Heel even, op ‘See It Out’, wanneer de band een korte discussie lijkt te hebben in de studio, wordt de illusie gewekt dat zij af gaan wijken van hun stramien. Al snel wordt duidelijk dat dit niet het geval is en verval je weer terug in de eentonigheid. Sterker nog: is dat niet de baslijn van Stevie Wonder’s ‘I just called To Say I Love You’ die je daar hoort?!

Na meerdere luisterbeurten valt op dat hier vakkundige artiesten aan het werk zijn en begin je te geloven dat hun perfect uitgevoerde gitaarmuziek wellicht als een kunstuiting kan worden gezien. Nummers als ‘Mirador’ gaan dan opvallen: de goed bij elkaar passende fluisterstemmen van Louis Price en Robbie Reid komen hier mooi samen met de heldere gitaarklank van Jason Hawthorne. Het voor hun doen vreemd getitelde ‘Out of Line’ doet ook heel even de hartslag versnellen; het nummer verbreekt kort de loomheid van het album. De tekst“Stay until it is done/ See you when it’s over” klinkt dan ook meer als een verzoek.

Voor een zomerse dag, wanneer het zo heet is dat echt niets je kunt boeien, is dit een ideale plaat. De brave muziek die de band laat horen is zo vederlicht, dat je er nauwelijks aandacht aan besteedt. Al met al kun je dit album het best omschrijven als een perfect uitgevoerd niemendalletje, waaraan niemand zich zal storen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Swimming Tapes Label:Orchard Records
Cover Allusinlove - It`s Okay To Talk

Allusinlove - It`s Okay To Talk ” allusinlove are not merely another Yorkshire band: they are perhaps one...

HWB

Heather Woods Broderick - Invitation Lange tijd speelde haar leven als muzikant zich voornamelijk af in de schaduw...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT