RECENSIE: Wovoka Gentle - Start Clanging Cymbals

Wovoka
2019-08-22 Met een bandnaam als Wovoka Gentle kun je alleen maar gissen naar de muziekstijl die hier bij zou kunnen passen. Wat het frustrerende is: na het beluisteren van hun debuutalbum is dat nog steeds zo! Na drie EP's besluit het trio dat zij voldoende interessant materiaal kunnen aanbieden om een volwaardig album uit te mogen brengen. Met Start Clanging Cymbals willen zij de wereld kennis laten maken met hun eclectische mix van eigentijdse muziek met vleugjes folk, jazz en soul uit het verleden. Zij die niet terugschrikken voor gewaagde genrecombinaties, tempowisselingen en klankkleuren kunnen hier allleen maar van smullen.

Geïnspireerd door de kustomgeving van Wales, waar het album is opgenomen, en de poëzie van Andrei Tarkovsky zijn de tweelingzusjes Imogen en Ellie Mason ten strijde getrokken. Bijgestaan door William J Stokes diepen zij met behulp van samples, geluiden uit de omgeving (vooral vogels) en hun Little Phatty Stage II Moog zo veel mogelijk verschillende muziekvormen uit. Hun tweestemmige zang zorgt er daarbij voor dat er vaak een vrolijke, bijna hippie-achtige sfeer om de nummers heen blijft hangen. Dit hoor je vooral bij 'Oystercatcher', waar de Moog synthesizer de baspartij verzorgt.

Het album opent met een radio-jingle, wat even de indruk geeft dat we hier te maken krijgen met een jaren zestig coverband, maar al heel snel wordt je meegenomen in een compleet andere wereld. 'Salient Point' combineert samenzang met hedendaagse beats en complexe structuren, voordat het tot rust lijkt te komen. Een constante dreiging blijft hangen. Opvolger 'Punxsutawney Phil' is al net zo weerbarstig met zijn korte heftige synthesizerbeats, folky zangstemmen en een geknepen trompet. De vele klank- en tempowisselingen doen keer op keer denken dat je in een ander nummer bent beland, maar uiteindelijk komt het geheel toch weer bij elkaar.

Keer op keer wordt je getrakteerd op eigenzinnige muzikale combinaties die zo nauwkeurig gesampled zijn, dat het je blijft verrassen. Ook na meerdere luisterbeurten valt op hoe goed deze klinken. Zo hoor je op 'Xerxes '19' een Afrikaans kinderkoor op een Animal Collective gedreven sound. Dan is daar op ‘Tell Em Makoto’ een hele prachtige soulstem die de fingerpicking folk onderbreekt, waarbij ook nog eens een slidegitaar te horen is. 'Small Victory’ is de missing link tussen Kate Bush en Björk en hier brengt de band een korte ode aan beide artiesten. Jaren twintig foxtrot ontbreekt niet met ‘[It's All OK]’ en er is zelfs een commercieel geluid op ‘1,000 Opera Singers Working In Starbucks’, die menig Fifa 19 speler zal herkennen.

Dit is zo'n veelzijdig album, waar zoveel genres samenkomen, dat het teveel kan zijn voor menigeen. Wanneer je een muzikale allesvreter bent, die zowel experimentele synthesizermuziek als muziek uit het verleden kan waarderen, dan is dit album zeker het beluisteren waard. Te horen valt met hoeveel zorg de nummers zijn samengesteld en keer op keer ontdek je weer wat anders. Overdaad schaadt, maar is soms ook best lekker!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Wovoka Gentle Label:Nude
JXF

jake Xerxes Fussell - Out Of Sight Jake Xerxes Fussell wijdt tot nu toe zijn gehele oeuvre aan het aan de...

Cover Vanishing Twin - The Age Of Immonology

Vanishing Twin - The Age Of Immonology De bandnaam Vanishing Twin is vernoemd naar het vanishing twin syndroom ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT