RECENSIE: Koen Herfst - LEO

Herfst
2019-12-08 Als recensent is het altijd moeilijk om een CD te bespreken waarvan je weet dat deze enorm persoonlijk is. Dat is hier het geval met het tweede soloalbum LEO van drummer Koen Herfst. Herfst; vooral bekend als drummer van Armin van Buuren maar ook metalbands als Dew Scented en The Gentle Storm, stuitte tijdens het verhuizen op spullen van zijn vader Leo die overleed toen hij slechts tien maanden oud was. Een tragedie die Herfst in meer of mindere mate nu bewust meemaakte toen hij de spullen doornam. De verwerking daarvan vond plaats in de vorm van dit conceptalbum.

Dat hij hierbij niet over een nacht ijs is gegaan blijkt alleen al door de keur aan bijzondere gasten die hij heeft weten te strikken. Anneke van Giersbergen (The Gathering, Vuur) neemt de rol van de moeder van Herfst voor haar rekening en Merijn van Haren (Navarone) zijn vader. Beiden doen dat met verve. Verder duiken onder andere Jordan Rudess (Dream Theater), Paul Quinn (Saxon) en Ruud Jolie (Within Temptation) op. Maar ook Herfst laat het niet bij zijn fabuleuze drumwerk, maar neemt hier ook de rol van producer, gitarist en zanger op zich.

Dat laatste is wat ons betreft niet geheel een succes. Als Herfst zijn cleane vocalen inzet klinkt hij alleszins acceptabel, maar zijn death grunt (met effecten) klinkt niet echt mooi. Dat is vooral in openingstrack 'July 20, 1984' goed te horen, waarbij hij nogal afbreuk doet aan de prachtige stem van Van Giersbergen. Dat is echter een klein kritiekpunt op een album waarop genoeg te genieten valt.

Luister Herfst bijvoorbeeld eens tekeer gaan op het heftig beukende 'Saying Your Name Out Loud', het slepende 'Dream Away', met prachtige bezwerende zanglijnen van Herfst en Van Giersbergen. Het titelnummer kan niet persoonlijker, door een audio opname van zijn piano spelende vader erin verwerkt. Afsluiter 'All We Have Is Now' komt als een wervelwind over je heen, met woeste stukken en daarna de berusting waarbij iedereen in koorvorm LEO tot een einde brengt.

Herfst heeft met dit album, waar hij drie jaar aan gewerkt heeft, een prachtige ode aan zijn vader gebracht. Dit in de vorm van stevige progmetal die liefhebbers van bijvoorbeeld Devin Townshend, Evergrey of Dream Theater zeker zal aanspreken. Ook de mix van legende Dan Swano is af. Vader Leo zou trots geweest zijn.
Recensent:Mark Michels Artiest:Koen Herfst Label:Eigen Beheer
Cover Bon Iver - I,I

Bon Iver - I,I Bon Iver , de band rondom Justin Vernon, ontwikkelde zich van kleine intieme...

Cover Iggy Pop - Free

Iggy Pop - Free Na zijn uitputtende Post Pop Depression avontuur met Josh Homme, was the...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT