RECENSIE: Koen Herfst - Back To Balance

Herfst
2015-11-20 Een van de beste drummers die Nederland rijk is, is ongetwijfeld Koen Herfst. Behalve schofterig goed op de drumvellen is de man ook nog eens bijzonder veelzijdig. Zo stond hij naast Armin van Buuren op de planken tijdens diens wereldtour. Het leverde hem ongetwijfeld de nodig pegels op, maar het lijkt zijn smaak niet beïnvloed te hebben, want de muziek op zijn debuutBack To Balance valt met gemak onder het kopje metal te plaatsen. Wat dat betreft is het nog steeds goed hoorbaar dat Herfst een verleden kent bij After Forever en Epica en dat hij achter de drumkit zit zijn bij beenharde bands als Dew-Scented en I Chaos, een van Nederlands beste deathmetalbands.

Voor Back To Balance heeft Koen een heel leger aan gasten opgetrommeld. Alle namen zullen we u besparen, maar bekende muzikanten als Daniel de Jongh, Mats Levén , Marcela Bovio, Joost van den Broek en Coen Janssen doen menig metalen hart sneller kloppen.

Back To Balance laat een behoorlijk gemêleerd geluid horen, wat voor een groot deel komt door de hoeveelheid gastvocalisten, maar ook doordat Koen niet echt één stijl hanteert. In de vijf instrumentale nummers komen we regelmatig fusion-achtige stukjes tegen, waarin onder andere het fretloze basspel van Robin Zelhorst in ‘1916’ (ex-Cynic) opvalt. Behoorlijk afwijkend is het rapmetal nummer ‘Total Hate’ waarin ene ‘Tai Stamph’ de hoofdrol opeist met zijn raps. Weer heel anders is het begin van de plaat die begint met twee redelijk traditionele metaltracks met een mooie prestatie van Mats Levén in ‘Erase Or Rewind’. Daar tegenover staat dan weer het volkomen maffe en neurotisch volgepropte ‘Social Junkie’ dat zomaar op een plaat van Devin Townsend had kunnen staan. Het hoogtepunt is: ‘I Don’t Need To Tell You’, waarin zware riffs en breed uitwaaierend gitaarwerk worden vergezeld van tranentrekkend vioolspel en een prachtig vocaal duel tussen Mats Levén en Marcela Bovio.

Back To Balance is een prettige muzikale ontdekkingsreis door het brein van meesterdrummer Koen Herfst, die bewijst goede songs te kunnen schrijven. Het heeft een goed klinkende en lekker wegluisterende plaat opgeleverd, die wel wat fragmentarisch overkomt, maar dat is onvermijdelijk wanneer je met zoveel gasten werkt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Koen Herfst Label:Gravitation Music Services
Cover Grave - Out Of Respect For The Dead

Grave - Out Of Respect For The DeadEen van de meest constante factoren binnen de Zweedse deathmetalscene is...

Cover Darwin Deez - Double Down

Darwin Deez - Double Down Met zijn pijpenkrullen, snorretje en haarband ziet Darwin Smith er niet uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT