RECENSIE: Geraint Watkins - Rush Of Blood

Watkins
2019-10-29 Nick Lowe is groot fan van singer-songwriter Geraint Watkins en noemt hem de missende verbinding tussen Paolo Conte en Howlin’ Wolf. Lowe is niet de enige fan. Geraint Watkins speelde in de bands van Bill Wyman, Van Morrison en Dave Edmunds. Op zijn nieuwste cd Rush Of Blood zoekt Geraint Watkins een verrassende partner om mee samen te werken; Simon Ratcliffe van Basement Jaxx.

Het resultaat is een prachtige cd die zo in het latere werk van Nick Lowe past. Geraint Watkins speelt vrolijk stemmende liedjes die terug voeren naar lang vervlogen tijden. Met invloeden vanuit de country, de blues en de soul maakt hij stuk voor stuk prachtige popliedjes.

Hoogtepunt is het prachtige ‘Heaven Only Knows’. Slechts met een gitaar, en een zachte band die langzaam bijvalt, zingt hij een prachtig liedje. Een mooi getimede klarinetsolo maakt het nummer compleet. Op bijzondere wijze vermengt Watkins het zigeunergevoel van de klarinet met een intiem, kabbelend bluesritme. Opzwepend is de blues van ‘Reason To Live’. Gitaar en drums spelen een klassiek ritme. Dit wordt aangevuld met een accordeon die een licht cajun gevoel meegeeft aan het nummer. Hier vindt Geraint Watkins zeer kundig de balans tussen het aanstekelijke van de cajun en het lichtvoetige singer-songwriterelement van Nick Lowe. Ook hier maakt, naast de zang van Watkins, de instrumentele ondersteuning indruk. Ditmaal vooral vanwege een lichtvoetige bespeelwijze van de gitaar en accordeon.

Rush Of Blood is een knappe cd van deze muzikant die al veel jaren meedraait. Zonder twijfel de beste soloprestatie van Geraint Watkins. Het is een net zo’n knappe prestatie van Simon Ratcliffe die de harde discobeats helemaal achter zich laat. Met deze singer-songwriterplaat levert het duo een project dat zich goed leent voor de lange, donkere najaarsnachten.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Geraint Watkins Label:Bertus
Cover Tommy Tornado & The Clerks - Back On Track

Tommy Tornado & The Clerks - Back On TrackNa twee albums onder zijn eigen naam te hebben uitgebracht ligt nu Back On...

Cover The Braindogs - Real Live Brains

The Braindogs - Real Live Brains Op 7 december mag Tom Waits zeventig kaarsjes op zijn verjaardagstaart...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT