RECENSIE: Tommy Tornado & The Clerks - Back On Track

Tornado
2019-10-25 Na twee albums onder zijn eigen naam te hebben uitgebracht ligt nu Back On Track in de winkel onder de naam Tommy Tornado And The Clerks. De Nederlandse saxofonist en Duitse begeleidingsband maken er op Back On Track een skankparty van. Toepasselijke titel ook (Back On Track) want The Clerks en Tommy Tornado trokken al vaker samen op.
Het album draait om Tommy Tornado. Tornado (echte naam Streutgers) tekent voor alle nummers en speelt op het album niet alleen saxofoon (tenor en bariton) maar ook fluit, melodica en elektrische piano.

Tornado speelde al samen met een hele waslijst aan reggae- en skacoryfeeën, waaronder Derrick Morgan, Alton Ellis, Rico Rodriguez en Lee Perry. Naast ska maakt Tornado ook jumpjazz met Jzzzzzp en toert hij de wereld over met comedy swingact The Busquitos. Allemaal muziek waarin een prominente rol is weggelegd voor de blazers.

Het album met The Clerks staat vol traditionele ska in de lijn van grootheden als The Skatalites. Het album telt negen instrumentale nummers en één song met een vocale bijdrage van King Django (‘Lively Stroll’: ”This is not no calypso, and this is no tango, it’s Tommy Tornado, with the one King Django!”). De plaat sluit af met drie dubversies van eerdere nummers (‘The Flame’, ‘The Tube’ en ‘Bari Bari’). De strakke productie was in handen van de Amsterdamse dubkunstenaar Dubcreator.

Alle lof voor de blazers en een strakke ritmetandem. Zij bepalen de sound op het album. Maar het werk van gitarist Gero Kuntermann verdient zeker een eervolle vermelding. Op gezette momenten een meerwaarde voor het bandgeluid zoals op ‘The Tube’ en ‘Silver Dollar’ (een spaghetti-western soundtrack waarin de paarden en de kogels je letterlijk en figuurlijk om de oren vliegen).

Op de drie dubtracks worden door Dubcreator alle effecten uit de kast getrokken. Er wordt gespeeld met dynamiek, de blazers schieten van voren naar achteren in de mix, de bassen ronken en er worden naar hartenlust echo- en delay-effecten toegevoegd. Een gepaste afsluiter van een prima album.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Tommy Tornado & The Clerks Label:Eigen Beheer
Cover Alain Fournier - Myths

Alain Fournier - MythsJa! Ja! Ja! Leuk: een muzikant die onder pseudoniem zijn muziek deelt. Niet...

Cover Geraint Watkins - Rush Of Blood

Geraint Watkins - Rush Of Blood Nick Lowe is groot fan van singer-songwriter Geraint Watkins en noemt hem...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT