RECENSIE: Chris Barber - Memories Of My Trip

Barber
2020-04-02 Maar liefst negentig kaarsjes blaast de Britse jazztrombonist en bandleider Chris Barber dit jaar uit. Niet vreemd dus dat hij afgelopen zomer na zeventig (!) jaar touren besloot om te stoppen als actief musicus. Voor platenlabel Proper Records genoeg reden om compilatiealbum Memories Of My Trip, oorspronkelijk uit 2011, nog eens onder de aandacht te brengen. En wie, net als ondergetekende, deze dubbel-cd volledig gemist heeft, mag zich opmaken voor een boeiende ontdekkingsreis door het oeuvre van een veelzijdig muzikaal genie.

Wat meteen opvalt is dat zijn prachtige versie van ‘Petite Fleur’ (origineel van Sidney Bechet) en ‘Ice Cream’, de twee tracks die eerder wel de Top 2000 haalden, niet op de verzamelaar staan. De 31 tracks die wel op het verzamelalbum staan zijn dan weer enorm gevarieerd: behalve traditionele jazz en blues horen we ook gospel en zelfs uitstapjes naar de progressieve rock aan de hand van Keith Emerson. Één ding hebben alle nummers gemeen: het zijn allemaal samenwerkingen met andere grote artiesten. Het is een indrukwekkende lijst, variërend van Eric Clapton en Mark Knopfler tot Jools Holland en Van Morrison, en het heeft ook zeker mooie nummers opgeleverd. Zo is de rockende blues van ‘Can’t Be Satisfied’ (met Rory Gallagher) een van de hoogtepunten en ook het swingende 'Couldn't Keep It To Myself' (met Alex Bradford) valt positief op.

Toch is het jammer dat er bij de samenstelling meer zorg uit is gegaan naar de namen voor de cover dan het niveau van de opnames. Zo is het natuurlijk leuk om met Muddy Waters nog een grote naam aan de toch al indrukwekkende lijst gastartiesten toe te voegen, maar de kwaliteit van de live-opname van ‘Kansas City’ is wel erg matig. Jammer, want Chris Barber heeft genoeg werk afgeleverd dat zijn oeuvre meer eer aan zouden doen.

Nee, hoewel het hier om een fijne compilatie gaat, is Memories Of My Trip niet de best denkbare kennismaking met de grote artiest die Chris Barber is. Het lijkt daarentegen meer gericht op de liefhebbers van de artiest die wat extra verdieping zoeken. De grote zorg die in het CD-boekje is gestoken helpt daar eveneens bij: naast enkele foto’s wordt van ieder nummer een korte achtergrond gegeven die je helpen de trip van Chris Barber beter te begrijpen. Memories Of My Trip is een leuke verzamelaar geworden, maar wel een voor de mensen die de cruciale platen al in huis hebben.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Chris Barber Label:Bertus
Cover Hannah Williams & The Affirmations - 50 Foot Woman

Hannah Williams & The Affirmations - 50 Foot WomanHoe anders gaat de wereld eruitzien wanneer een wereldster een sample van...

Cover Eskimo Callboy - Rehab

Eskimo Callboy - Rehab Wie bij de Duitse metalcoreformatie Eskimo Callboy is ingestapt ten tijde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT