RECENSIE: Blood Incantation - Hidden History Of The Human Race

Cantat
2019-12-27 De Verenigde Staten blijken telkens weer een goede bron voor deathmetal te zijn. Ooit allemaal begonnen in Florida, maar inmiddels wijd en zijd verspreid. Neem nu Blood Incantation, een strak kwartet uit Denver, Colorado. Ze bestaan pas sinds 2011 en brachten vijf jaar later haar debuutplaat Starspawn uit. Nu dan komen zanger Paul Riedl, gitarist Morris Kolontyrsky, bassist Jeff Barrett en drummer Isaac Faulk met hun tweede album Hidden History Of The Human Race.

Dat de band een voorliefde heeft voor de authentieke deathmetal van bands als Morbid Angel en Cannibal Corpse, wordt vanaf het begin direct duidelijk. Maar omdat Blood incantation haar inspiratie ook uit de kosmos en science fiction haalt, wordt het al snel psychedelisch. Overigens blijft het beenharde bandgeluid daarbij wel overeind, maar de prachtige gedragen passages zorgen voor mooie contrasten.

Hidden History Of The Human Race is overigens wel heel overzichtelijk met slecht vier songs, maar daarvan is de langste dan wel achttien minuten. Deze afsluitende track met de welluidende titel ‘Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul)’ laat horen dat de vier heren bijzonder sterke muzikanten zijn. Je moet er wel even voor gaan zitten, omdat de intelligente, complexe riffs je om de oren vliegen en nergens in herhalingen vallen. Voeg daarbij dat de band zeker in de laatste twee songs het brute geweld mooi afwisselt met spacy soundscapes, psychedelische passages en doomy stukken. De band doet daarom soms ook wel denken aan oudgedienden als Nocturnus en Cynic. Omdat Jeff Barrett alles op een fretloze bas speelt geeft het de muziek ook een beetje een jazzy touch, maar daarvoor moet je wel even de laag onder de monumentale riffs en de machtige diepe grunt van Paul Riedl ontdekken.

Zeer opvallend is de derde song ‘Inner Path (To Outer Space)’ dat heel mooi opbouwt naar een heftig stuk en dat als vocalen alleen een korte oergrom laat horen. Daarvoor worden nog wel even de ballen uit je broek geblazen met de verwoestend startende opener ‘Slave Species Of The Gods’ en het eveneens, in het begin, niet al te zachtzinnig klinkende ‘The Giza Power Plant’, dat na een minuut of twee in Oosterse sferen belandt (hallo Nile!), welke overgaan in een gitaarsolo die klinkt als de ultieme soundtrack voor een langdurig verblijf in het vagevuur.

Ondanks de heftigheid in het begin, dat als eerste opvalt, blijkt dat Blood Incantation een verrassend melodieus geluid heeft. Hidden Factory Of The Human Race is dan ook een bijzonder intelligente en afwisselende deathmetalplaat die zich kan meten met het beste werk van de bands die in bovenstaand stuk zijn aangehaald. Deathmetal is dankzij bands als Blood Incantation nog heel erg springlevend.
Recensent:Jan Didden Artiest:Blood Incantation Label:Century Media
Cover Grupo Nuevo - Invention Eurafrique

Grupo Nuevo - Invention Eurafrique Grupo Nuevo klinkt erg exotisch voor een bandnaam, maar voordat je al...

Cover Red Death - Sickness Divine

Red Death - Sickness Divine Voor Red Death begon het allemaal in een kelder in Washington D.C., een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT